Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: PR
Zakelijk gezien

(oog)zorg en zien

  Zakelijk

Wie onlangs nog naar het programma Proefkonijnen van BNR gekeken heeft, zal daar gezien hebben hoe optometrist Martijn Hagenaars van Saton Optiek de werking van onze ogen uitlegde. Hoewel we het ons niet iedere dag realiseren, zijn onze ogen uiterst ingenieuze instrumenten waar we best een beetje zuinig op mogen zijn. Al onze zintuigen zijn trouwens stuk voor stuk prachtige cadeaus van Moeder Natuur.

Hoe anders zouden we de wereld beleven zonder reuk, zicht, gevoel, gehoor en smaak! Zolang we er zonder problemen van mogen genieten, lijkt het vanzelfsprekend dat we kunnen kijken, ruiken, voelen, proeven en horen maar als één van onze zintuigen hapert, beseffen we pas hoe belangrijk ze voor ons dagelijks functioneren zijn. Dat geldt zeker voor onze ogen die ons laten genieten van zoveel mooie dingen om ons heen. Onze (klein)kinderen, de natuur, kunst maar ook een mooi boek dat we met plezier lezen en nog zoveel meer.

Vreemd genoeg gaan de meesten van ons nogal nonchalant met dit kostbare zintuig om. We gaan vaker naar de tandarts dan naar een opticien of optometrist en aan de gezondheid van onze ogen besteden we al helemaal geen tijd en aandacht. En dat terwijl onze ogen juist nu meer belast worden dan ooit. We werken dagelijks met computers en kijken tientallen keren per dag op onze mobiele telefoon. Onze kinderen groeien op met smartphones en tablets. Waar ze vroeger hele dagen buiten speelden, zitten ze nu thuis op de bank games te spelen op een mobiele telefoon of iPad. Dat resulteert wereldwijd in een sterke toename van het aantal kinderen dat een bril nodig heeft. Nog afgezien van de inspanning die onze ogen moeten doen om al die kleine en snelle beelden te volgen, krijgen we dankzij al die beeldschermen ook een overdosis aan blauw licht te verwerken. Dat kan een nadelig effect op ons slaap-waakritme hebben en voor vermoeidheid en slapeloosheid zorgen.

Wat kunt u zelf doen om uw ogen gezond te houden? Bescherm ze tegen hinderlijk blauw licht uit beeldschermen door een bril met blauwfilter te dragen. Die zijn er uiteraard ook voor niet-brildragers. Zorg verder voor voldoende vitamines en anti-oxidanten die het oog gezond houden. Dat kan eenvoudig door verantwoord te eten. Goede opticiens zoals Saton Optiek kunnen u daarover informeren. Laat uw ogen bovendien regelmatig controleren door een gediplomeerde en ervaren opticien of optometrist. Niet alleen op de juiste sterkte voor het brilrecept maar juist ook op de gezondheid. Optometristen bij gespecialiseerde opticiens zoals Saton Optiek zijn speciaal opgeleid en bevoegd om de gezondheid van vooral de binnenzijde van uw oog te bewaken. Zeker vanaf middelbare leeftijd of in geval van bepaalde risicofactoren is dat geen overbodige luxe en het aanbevelen meer dan waard.

Onze ogen zijn een beetje aandacht echt wel waard en ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Ook in Nederland zorgen mensen vaak slecht voor hun ogen en stellen ze een bezoek aan hun opticien veel te lang uit. En hoewel brillen en zonnebrillen tegenwoordig natuurlijk ook belangrijke modeaccessoires zijn, gaat het bij uw ogen toch in de eerste plaats om goed zien en optimale bescherming. Er goed uitzien komt daar nog bij! Daarom bent u voor zowel oogzorg als oogmode bij Saton Optiek aan het juiste adres!  

Katwijk, Princestraat 38 – (071)4014763
Oegstgeest, Terweeweg 52 – (071)5652090
Leiden, Lange Mare 118 – (071)5131010
Wassenaar, Langstraat 129/131 – (070)5113456
Leiderdorp, Winkelhof 43 – (071)5412521
Amsterdam, 1e Van der Helststraat 3a – (020)5788500

Reageer als eerste