Bureau IDDS heeft in maart 2024 voor de tweede keer het grondwater rond de Tjalmaweg onderzocht.
Bureau IDDS heeft in maart 2024 voor de tweede keer het grondwater rond de Tjalmaweg onderzocht. Foto: Marc Wonnink

Grondwater rond Tjalmaweg valt binnen de normen

Algemeen

Uit onderzoek van Bureau IDDS is gebleken dat het grondwater rond de vernieuwde Tjalmaweg binnen de gestelde normen valt. Dat betekent dat er geen sprake is van te een hoge concentratie metalen in het grondwater.

Bureau IDDS heeft in maart 2024 voor de tweede keer het grondwater rond de Tjalmaweg onderzocht. Doel hiervan was om te monitoren of er effecten in het grondwater meetbaar zijn als gevolg van de toegepaste Beaumix onder de vernieuwde Tjalmaweg.

Monsters

Echter zijn in monsters, die op grotere afstand van de Tjalmaweg zijn genomen, voor enkele onderzochte stoffen lichte verhogingen ten opzichte van de toetsnormen geconstateerd. Dit is het geval voor sulfaat, arseen, barium en zink. Deze verhogingen zijn niet zorgwekkend, omdat voor deze stoffen bekend is dat zij in verhoogde waardes in deze regio voorkomen. Bovendien kan de mate waarin deze stoffen in het grondwater zitten over periodes schommelen.

Monitoren

De meetresultaten geven voor de gemeente Katwijk nu geen aanleiding tot directe vervolgacties, omdat pas over een periode van meerdere jaren duidelijk is of er een structurele verhoging van bepaalde metalen aanwezig is. Om de trends goed in beeld te krijgen, monitort de gemeente het grondwater sinds 2023 over een periode van tien jaar. Ook wordt de gemeentelijke lobby bij de Rijksoverheid om de normen voor bouwstoffen als Beaumix aan te scherpen, onverminderd voortgezet.

Uit de krant