Afbeelding
Foto: Willem M. den Heijer

Nieuw schip voor Parlevliet en Van der Plas

Algemeen

Parlevliet en Van der Plas heeft een nieuw schip aan de haak geslagen. De trawler ‘Jan Maria’ is ontworpen en gebouwd om onder zware omstandigheden in Arctische wateren te vissen op kabeljauw, roodbaars, heilbot en garnalen.

Door Willem M. den Heijer

De nieuwe Duitse witvistrawler BX-792 ‘Jan Maria’ lag op zaterdag 13 april fier in de Haringhaven van IJmuiden. De trawler deed niet onder voor de vriestrawlers, die in de nabijheid afgemeerd lagen. Voor de genodigden van het P&P-concern was het een buitenkans om eens een kijkje te nemen in het binnenste van het bijzondere vissersvaartuig.

Reder Diek Parlevliet en echtgenote Roos ontvingen op de kade in IJmuiden met trots de vele felicitaties van familie, zakenrelaties en kennissen. Iedereen kreeg een kans om aan boord rondgeleid te worden. Daarbij lieten bemanningsleden zich niet onbetuigd en legden zij vriendelijk uit waar alle apparatuur toe dient.

En aan hoogwaardige apparatuur geen gebrek op de nieuwe BX-792, waar de vangst volledig geautomatiseerd verwerkt wordt.

Op het visverwerkingsdek zijn slechts vier tot vijf opvarenden nodig om het proces van sorteren, fileren, invriezen en verpakken aan de gang te houden. Ook het stapelen op pallets in het vriesruim gebeurt vrijwel automatisch. De BX-792 telt daarom ook maar 24 opvarenden. Dat is relatief weinig voor een trawler van dit kaliber.

Op garnalen

‘De trawler gaat eerst op garnalen vissen. Die kunnen aan boord worden gekookt en een deel kan rauw ingevroren en verpakt worden’, aldus directeur Parlevliet. Schipper Vitalij Loskutov vult hem aan: ‘Het is wel een uitdaging, dat vissen op garnalen. We vissen dan op ongeveer 300 meter diepte met drie trawlnetten naast elkaar. Tussen elk net bevindt zich een brede stalen rol, dus twee in totaal, die het voortslepen over de bodem moet vergemakkelijken en tegelijkertijd de drie netten in positie houden’.

Bij de visserij op garnalen lost de trawler in het Noorse Tromsø. Diek Parlevliet: ‘En als ze op witvis vissen, dan is de aanlandingsplaats het Duitse Bremerhaven waar ons bedrijf een kantoor en vrieshuis heeft’.

Overigens werd de trawler op vrijdag 5 april in Bremerhaven officieel gedoopt door Gerda van der Plas, de dochter van mede-oprichter Jan van der Plas en Maria. Laatstgenoemde is een zus van mede-oprichter Dirk Parlevliet.

Afbeelding

Uit de krant