Volgens de wethouder zijn de strandexploitanten akkoord met de pachtverhoging. | Foto: Laurens Wolthaus
Volgens de wethouder zijn de strandexploitanten akkoord met de pachtverhoging. | Foto: Laurens Wolthaus Foto: LW

Pacht voor strandhuisjes wordt minder verhoogd dan gepland

Algemeen

Over het verhogen van de pacht voor de vakantiehuisjes op het strand wordt al enkele jaren gesproken. Nu ligt er een voorstel van het college van burgemeester en wethouders waar zowel gemeente als de strandexploitanten het over eens zijn. De pacht gaat omhoog, maar minder dan enkele jaren geleden werd aangekondigd.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Eind 2020 besloot de gemeenteraad tijdens een bezuinigingsronde om de huurprijzen voor de ondergrond van de strandhuisjes stapsgewijs te verhogen. Dat zou de gemeente 250.000 euro per jaar opleveren. De pacht voor die ondergrond van de 135 huisjes zou verhoogd moeten worden van 1.250 euro naar 3.750 euro per strandhuisje per jaar. Die mededeling viel de strandexploitanten destijds rauw op hun dak, liet de Vereniging van Strandexploitanten toen weten.

‘Met die bezuinigingsronde wilde de gemeente marktconforme huren. We hebben daar met de strandexploitanten veel gesprekken over gehad. Het was in coronatijd en daarom hebben we rustig aan gedaan’, vertelt wethouder Jacco Knape afgelopen vrijdag tijdens het persgesprek.

Na wat ‘juridisch gesteggel’ over en weer zoals Knape het noemt, waren beide partijen het vorig jaar augustus met elkaar eens om een onafhankelijke taxateur in de arm te nemen.

Het taxatierapport gaat uit van een lagere verhoging dan de gemeente had gepland. Om die verwachte 250.000 euro binnen te krijgen, zou de huurprijs verhoogd moeten worden naar zo’n 3.102 euro. Maar dat bedrag wordt bij lange na niet gehaald.

Volgens het taxatierapport gaat het dit jaar om een verhoging naar 1.500 euro en volgend jaar 1.875 euro per huisje per jaar. Dat levert de gemeente dit jaar 33.750,00 euro op en volgend jaar 84.375,00 euro.

Wethouder Knape: ‘We halen het bezuinigingsbedrag niet en dat moeten we oplossen binnen de begroting. Maar ik ben blij met het gezamenlijk proces. En de strandexploitanten zijn het eens met die verhoging.’

Uit de krant