Afbeelding
Foto: Stichting Historie Vliegveld Valkenburg

NAVO-tijd herleeft op vliegveld Valkenburg

Algemeen

Op zaterdag 20 en zondag 21 april worden er honderden forten, bunkers, vestingen en linies opengesteld voor bezoekers. Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg doet op de zaterdag mee. Voor deze gelegenheid zal het bezoekerscentrum niet alleen ’s middags, maar de hele dag open zijn.

75 jaar NAVO

De NAVO bestaat 75 jaar en dat wordt komend weekend herdacht. Er zullen die dagen veel objecten en musea uit de Koude Oorlog open zijn voor publiek. Het evenement is onderdeel van een groot, landelijk Weekend van het Verdedigingserfgoed. Eeuwenlang zorgden forten, bunkers, vestingen en linies voor de verdediging van ons land. Samen vormen zij het verdedigingserfgoed in Nederland. Op 20 en 21 april worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld. Van Den Helder tot Maastricht is er van alles te zien en te doen.

Rij mee in een oude legertruck

We gaan met een legertruck uit de jaren 50, een DAF YA-328, zeven rondritten maken over het voormalige vliegveld, onder andere langs de verkeerstoren. In de truck is plek voor 14 passagiers. Los daarvan maken we korte excursies met een tweede DAF naar de munitiebunkers aan de zuidzijde van het vliegveld. Onderweg op het vliegveld en bij de munitiebunkers zullen we uitleg geven. Beide DAF’s rijden eens per uur. Een unieke belevenis die we zullen aanbieden voor het bescheiden bedrag van 5 euro per rit per persoon. 

Radiozendamateurs

Op maar liefst 24 deelnemende locaties zullen radiostations in de lucht zijn bij objecten die een rol hebben gespeeld in de NAVO-periode. Bij het bezoekerscentrum zullen er twee radiozendamateurs, Hans van Hese en Markus van der Vlugt, demonstraties geven. Zij werken zaterdag onder callsign “PA75PBV” en onderhouden contact met zendamateurs in andere bunkers en forten.

Het bezoekerscentrum is zaterdag open van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis.

Uit de krant