Afbeelding
Foto: Pieter Groen College

Katwijk viert eerder vakantie dan de rest: hoe zit dat?

Algemeen

Scholen in het voortgezet en basisonderwijs in Katwijk hebben deze week al meivakantie. Opvallend, want in omliggende gemeenten begint de vakantie pas na Koningsdag.

Alle Katwijkse leerlingen hebben van 22 april tot en met 5 mei vrij. Ze gaan op maandag 6 mei weer naar school, en hebben dan op donderdag 9 mei weer vrij omdat het dan Hemelvaartsdag is. 

In de omliggende gemeenten hebben de basisscholen en middelbare scholen meivakantie van 29 april tot en met 12 mei. Waarom is dit in Katwijk anders? Ilse Wolff, woordvoerder van het Andreas College: ‘De examens beginnen op 14 mei. Zo kunnen we de week ervoor nog examentrainingen en examensimulaties geven om onze leerlingen goed voor te bereiden op de examens. Ook geven we de leerlingen dan nog de mogelijkheid om extra uitleg te vragen.’

Handig voor ouders

De Katwijkse basisscholen volgen daarin de middelbare scholen. ‘Dat is voor bijvoorbeeld voor ouders met kinderen op beide scholen óf ouders die in de ene onderwijsvorm werken en op de andere kinderen hebben, fijn als er gezamenlijke vakantie wordt gepland,’ legt Walter Wassenaar, directeur van de Van den Brugghenschool uit. 

Volgend jaar weer anders

De scholen mogen zelf beslissen over wanneer ze de meivakantie plannen. Wassenaar: ‘Het komend schooljaar vermoedelijk anders: omdat de zomervakantie dan later valt, is het voor het primair onderwijs wenselijk de meivakantie wel weer een week later te laten zijn - anders wordt de periode tot de zomervakantie naar verhouding erg lang’.

Uit de krant