Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

VIDEO - Nel Westra winnares Zilveren Penseel

Cultuur

Veel diversiteit bij Zomerexpositie in De Burgt

‘Ik vind de Oranje Expositie 2022 vooral kleurrijk, creatief en heel divers’. Dit liet Kor Kleijwegt weten tijdens de opening van de expositie in de hal van de Burgt. Als voorzitter van het Paardenmarkt Comité en cultuurstimulator had Kleijwegt de eer deze expositie te openen en de prijswinnaars bekend te maken.

Net als de organisatie van de Oranje Expositie was ook Kleijwegt blij dat er na twee coronajaren nu weer een expositie staat. ‘En wat voor een. Ik heb met veel bewondering de creaties bekeken en sta versteld hoeveel creativiteit en verscheidenheid er onder onze inwoners is’, vond Kleijwegt. Hij voegde er aan toe dat de locatie van De Burgt ideaal is voor cultuur en als expositie ruimte. ‘Midden in het dorp, altijd open. Eigenlijk hebben we al tien jaar ons eigen Cultuurhuis in Rijnsburg. Nu is alleen de wens dat de horeca gelegenheid hersteld wordt. Er is actie voor de de politiek’, liet Kleijwegt weten.


In totaal hebben er 21 kunstenaars werk ingeleverd. Om dit te beoordelen heeft de organisatie een vakkundige jury bestaande uit Corrie Ravensbergen en Riet Rosier. De jury bepaalt haar keuze op het kunstwerk en uiting, maar daarbij zien zij geen namen. ‘Ook deze keer zijn er weer veel bijzondere inzendingen. Leuk om te zien dat er ook nu weer andere vormen en werk is ingeleverd. Het is dan ook best een hele klus om al die prachtige kunstwerken met elkaar te vergelijken. Maar het is ons gelukt én we waren het ook met elkaar eens over de prijsverdeling’, zo liet jurylid Rosier tijdens de opening weten. De winnaar ontvangt het Zilveren Penseel. Dit is een aanmoedigingsprijs en daarmee zeker een stimulans om door te gaan.

Prijzen
Kleijwegt hield het publiek tot het laatst in spanning wie het Zilveren Penseel mee naar huis mocht nemen.

De vierde prijs is voor Carolien den Haan voor haar glaswerk in lijst. De jury liet weten dat zij een bijzonder talent heeft. In 2019 won zij nog het Zilveren Penseel. Ook deze keer heeft zij verrassend werk laten zien. Het werk is origineel en heeft een eigen handschrift en geeft het een stralende uitwerking. De soberheid in kleurstelling versterkt het geheel. 

De derde prijs is voor het echtpaar Jans en Hennie Kasteel. Tijdens het jureren vond de jury de fotoserie van vier één geheel, uitgevoerd in een prachtig perspectief. Toen de jury verder keek bleek de sterke serie met mooie contrasten het werk van twee kunstenaars. Zij zijn een fraaie aanvulling op elkaar. 

De fraaie tweede prijs gaat naar Tamara Holwerda, voor haar acrylschilderijen. De jury vindt dat zij op een bijzondere manier bezig is met schilderen. Ze neemt je mee in een eigen sfeer. De zijn sfeervolle schilderijen, ze triggeren, waarbij de serie een eenheid vormt. Mooi kleurgebruik, met een goede afwisseling tussen dun en dik materiaalgebruik. Een spannend atmosferisch perspectief. 

De eerste prijs en het Zilveren Penseel is gewonnen door Nel Westra. De jury noemt haar werken van textiel op papier-hout een originele inzending in een verrassende techniek. Het werk op de paneeltjes is heel natuurlijk en puur. Ze vertellen een eigen verhaal. Het is heel origineel en warm met gevoel voor detail. Het is hard en zacht en klein en fijn. Een subtiele maar spectaculaire inzending, en daarmee een groot compliment van de jury. 

Stimulans
De lekenjury, bestaande uit de vakjury en het organiserende comité, stelde ook drie prijzen beschikbaar. De eerste prijs is voor Ineke Leune voor haar kleurrijke en uitdagende acryl schilderijen; de tweede prijs voor de prachtige modelbouw van Dirk van der Gugten; de derde prijs voor Lydia van der Maarl voor haar bijzondere serie aquarelportretten van haar kleinkinderen.

Het werk van de jonge Len Mastenbroek, acryl op hout en doek, werd bekroond met een Stimuleringsprijs. Het werk is leuk en gedurfd en er zit duidelijk progressie in het eerdere en latere werk. De jury hoopt dat creatieve jongeren hierdoor worden aangespoord om werk voor de Oranje Expositie in te leveren en zo hun talenten verder vorm te geven. 

De expositie, aangekleed door Jack Ravensbergen van Dutch Lily Masters, met prachtige lelies en rozen, is tot en met 27 augustus tijdens openingstijden van ‘De Burgt’ te bewonderen.

Uit de krant

Uit de krant