Afbeelding
Foto: pr./Hans Braxmeier via Pixabay

Weinig moeite met verbod op wegwerpbekers

Algemeen

Sportclubs en -verenigingen mogen vanaf 1 januari geen plastic wegwerpbekers en -bakjes meer gebruiken. Uit onderzoek van NOS is gebleken dat veel clubs moeite hebben met deze nieuwe regel.

Door Jonah van den Oever

‘Het is niet top of mind bij de clubs’, verklaarde Rebekka de Koning van Kenniscentrum Sport & Bewegen eerder tegenover NOS. De Koning houdt zich bezig met de verduurzaming van de sportsector. ‘Dit is iets wat ze erbij moeten doen, wat niet direct raakt aan het sporten.

Lastig

Daarnaast verklaarde Tim Hofman, hoofd duurzaamheid bij de KNVB tegenover NOS, dat alternatieven voor wegwerpbekers weinig onder de aandacht komen. ‘Na het aannemen van moties in de Tweede Kamer vorig jaar over de regels rondom wegwerpplastics hebben clubs het gevoel dat er voorlopig niet gehandhaafd wordt. Daardoor zakt het op het prioriteitenlijstje en zijn koffiebekers en patatbakjes bij veel voetbalclubs nog van wegwerpplastic.’ In de gemeente Katwijk heerst er echter een minder negatief sentiment. 

Weinig moeite

In een reactie vertelt Kees van Wolferen, clubhuisbeheerder bij Quick Boys, dat zij al een tijd geen plastic wegwerpbekers meer gebruiken. ‘Al onze koude dranken (bier, fris, wijn) schenken we in ‘hardcups’, dit doen we al sinds september 2022. We zagen het verbod op wegwerpplastic aankomen, en hebben de vlucht naar voren gemaakt. Scheelt in de kosten, en je gooit veel minder plastic weg. Warme dranken schenken we in kartonnen bekertjes.’ Ook bij FC Rijnvogels heeft men weinig moeite met het verbod op wegwerpbekers. ‘De jeugd gaat aankomende week voorzien worden van bidons. Zodra die geleverd zijn, zullen er geen problemen meer zijn omtrent wegwerpbekers’, meldt de club op de vragen. 

Statiegeld rekenen, een eigen cup kopen of je eigen cup meebrengen naar de bar om de slordige omgang met de bekers te beperken is allemaal overwogen, vertelt Van Wolveren. ‘Echter willen we de prijs voor ieder lid aantrekkelijk houden, en niet nogmaals extra geld rekenen.’

Arbeidsintensief

De vervanging voor wegwerpbekers, ‘hard cups’, bevallen goed bij Quick Boys. ‘Het zijn handige bekers, waar we prima mee kunnen werken. De bezoekers hebben er echter meer moeite mee, de cups slingeren over het hele sportpark rond en worden niet of nauwelijks mee terug genomen naar de bar’, vertelt Van Wolferen. Om dit probleem op te lossen, is een speciaal team van (jonge) vrijwilligers in het leven geroepen. Zij halen op de zaterdagen wanneer Quick Boys thuis speelt de bekers op. Vervolgens ruimen en spoelen zij de bekers zodat ze weer klaar zijn voor nieuw gebruik. Aan het eind van de dag worden alle bekers gewassen en gedroogd. ‘Een arbeidsintensief karwei. De markt heeft nog geen machines in aanbod die ons het reinigingswerk uit handen kunnen nemen’, verklaart Van Wolferen.

Milieu

Van Wolferen snapt het overheidsbesluit omtrent overstap naar herbruikbare bekers. ‘De hoeveelheden plastic die we hiervoor gebruikten waren niet aan te slepen. Hele bergen gingen de afvalcontainer in. Prima om als vereniging bij te dragen aan een beter milieu!’

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement voor nog geen 5 euro per maand!

Uit de krant