Eind april gaat de deur aan de Haven definitief op slot. | Foto: Piet van Kampen
Eind april gaat de deur aan de Haven definitief op slot. | Foto: Piet van Kampen

‘Bootjeswinkel’ L. van Duijn gaat sluiten

Algemeen

Eind april zal Hans van Duijn van de vanouds bekende winkel aan de Haven de deur definitief achter zich sluiten. Dat gebeurt met een dubbel gevoel.

Door Piet van Kampen

´Het is natuurlijk zonde dat een winkel die vanaf ongeveer 1930 bestaat gaat verdwijnen, maar bij het bereiken van een zekere leeftijd ga je nadenken over de toekomst’, vertelt Van Duin. ‘Bij het uitblijven van een opvolger, die de winkel in zijn geheel wilde overnemen en na jaren lang in de zaak te hebben gestaan, wil ik gaan genieten van meer vrije tijd. Ik heb besloten om de winkel op te splitsen. Voor de werkkleding en schoenen heb ik een opvolger gevonden, die op dezelfde locatie verder gaat. Voor het overige assortiment is dit helaas niet gelukt.’

Aan de wand in het kantoor hangen nostalgische foto’s. Op een daarvan prijkt de oude schuur waar de opa van Hans, Leen, de negotie op bescheiden wijze begon. ‘Opa was handig en als hij terug kwam van de visserij repareerde hij thuis in de Louwestraat al veel materialen zoals kompassen en klokloggen. Vervolgens betrok hij het pand aan de Haven en is er klein begonnen. Later breidde hij uit. Het werd een echt familiebedrijf dat allerlei goederen leverde voor de visserij en binnenvaart waarin mijn vader en een oom ook werkzaam zijn geweest’, vervolgt Hans zijn verhaal terwijl hij naar de foto wijst. Deze ademt de sfeer van vroeger tijden uit zoals vele jaren geleden de hoek bij de Zwaaikom eruit zag.

In de loop der jaren kreeg de winkel een bekende naam, niet alleen in Katwijk maar ook in de regio waarvan uit de klanten de ‘bootjeswinkel’ zoals deze genoemd werd, vaak wisten te vinden. Oorspronkelijk als leverancier aan de visserij en visverwerking, veranderde het bedrijf in het havengebied het assortiment in watersportartikelen, kampeerspullen, vrijetijdskleding, huishoudelijke artikelen zoals bezems en raamtrekkers, weer- en vrijetijdskleding en werkschoenen vormden de basis van het ruime assortiment.

In de maand april begint de uitverkoop met aantrekkelijke kortingen. Als Hans de deur voor de laatste keer achter zich heeft gesloten, zal hij dit niet als een dramatisch moment ervaren. ‘Nee, ik vind het meer een eervol afscheid van de winkel waarin ik vele jaren van mijn leven heb doorgebracht en heel veel klanten heb mogen helpen en adviseren,’ vertelt hij openhartig. De klanten zullen nu elders op zoek moeten gaan naar de unieke spullen die er aan de Haven 3 te koop waren.

Uit de krant