Afbeelding
Foto: pr

‘Armoede heeft mij passief gemaakt’

Algemeen

Armoede is niet in één dag opgelost. Maar door stil te blijven zitten en niks doen, gaat het nooit veranderen. Dat was unaniem de mening van alle aanwezigen bij de tweede editie van het Breed Katwijks Armoede Overleg. Ruim 60 mensen kwamen op woensdag 29 november bij elkaar op het gemeentehuis.

Tijdens deze succesvolle bijeenkomst werd de avond begeleid door Boy Zandbergen. Hij was samen met ervaringsdeskundigen aanwezig vanuit Onzichtbaar Den Haag. 

‘Armoede heeft mij passief gemaakt. Mijn leven stond op pauze’, geeft een gedupeerde van de toeslagenaffaire aan op de vraag wat armoede met haar heeft gedaan. ‘De persoonlijke verhalen raakten mij en de andere aanwezigen diep. Drie dappere mensen lieten ons zien dat we onderdeel zijn van het probleem, maar ook van de oplossing’, geeft wethouder Gerard Mostert aan. ‘Ik ben dan ook enorm trots op de inzet van alle aanwezige partijen. Met hart en ziel helpen zij inwoners met geldzorgen. Samenwerking is hierbij belangrijk.’

Naast de persoonlijke verhalen vanuit Onzichtbaar Den Haag, was ook Anna Custers aanwezig. Zij werkt voor de hogeschool van Amsterdam en richt zich op het beter begrijpen van armoede en schuldenproblematiek. Anna Custers legde uit dat de kloof tussen armoede en rijk steeds groter wordt. De komende jaren zijn de uitdagingen voor armoede en schulden groot. Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun financiële zekerheid en dat ze daardoor buiten de maatschappij vallen. Anna Custers gaf als tip om vooral naar ‘het systeem’ te kijken en niet naar de persoon in armoede. 

Vol inspiratie verlieten de aanwezigen de zaal. Met nieuwe inzichten en meer bewust van de impact van armoede. Met vragen zoals: wat is mijn aandeel? Hoe is het om hulp te vragen? En hoe kunnen we de drempels naar hulp verlagen?

Uit de krant