Volgens de provincie was er maandagochtend geen sprake van lekkage bij de waterpomp langs de Tjalmaweg. | Foto: SKvD
Volgens de provincie was er maandagochtend geen sprake van lekkage bij de waterpomp langs de Tjalmaweg. | Foto: SKvD

Geen sprake van lekkage vervuild water N206

Algemeen

Update: Toch wel vervuild water gelekt langs N206

De provincie Zuid-Holland laat vanaf vandaag het vervuilde drainagewater onder de N206 Tjalmaweg afvoeren met vrachtwagens. Het water wordt nu opgevangen in de verdiepte ligging van de Tjalmaweg. Dat meldt de provincie in een nieuwsbericht.

De lozing van dat water in het oppervlaktewater aan de naastgelegen Parkstrook werd in juli afgesloten na resultaten van het wateronderzoek dat de gemeente Katwijk liet uitvoeren. Onderzoeksbureau IDDS trof verhoogde waardes antimoon, koper, molybdeen, nikkel, wolfraam en chloride in het water aan.

Melding

Vanochtend ontvingen de gemeente Katwijk en de redactie van deze krant een melding, dat ‘het vervuilde water dat via een bak uit de pompkelder wordt gepompt, over het fietspad de sloot in stroomt’. De melder gaf aan, dat dat een ernstig milieuprobleem zou kunnen zijn met mogelijk consequenties voor het grondwater.

Woordvoerder Vellekoop van de provincie liet vanochtend desgevraagd weten, meteen aannemer Boskalis te hebben geïnformeerd. ‘Er is geen lekkage geconstateerd. Het water komt van 7,5 meter diepte in de container. Daar lekt niets uit. Het is waarschijnlijk regenwater dat slecht weg kan.’

Maandagochtend was inderdaad op verschillende plekken langs het nieuwe fietspad te zien, dat regenwater zorgt voor drassige plassen in de groenstrook.

Afvoeren met vrachtwagens

Vanaf vandaag wordt het drainagewater met vrachtwagens afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. Naar verwachting gebeurt dit door circa 2 vrachtwagens per dag die het water uit een container halen die van tevoren in de buurt van de verdiepte ligging wordt geplaatst.

Om bij de container te kunnen komen, maken de vrachtwagens gebruik van een klein deel van de doorfietsroute in de parkstrook langs de Tjalmaweg. Voetgangers en fietsers kunnen veilig gebruik blijven maken van de doorfietsroute en de parkstrook. De werkzaamheden duren enkele weken.

Hoe verder

‘De stoffen die zijn aangetroffen in het drainagewater in de pompkelder vormen geen risico voor de volksgezondheid en het milieu’, schrijft de provincie. Daar is de gemeente Katwijk het niet eens. ‘Het probleem zijn de normen van stoffen in water. Die zijn er niet, of zijn veel te ruim’, sprake wethouder Gerard Mostert eerder.

Tijdelijke maatregel

De provincie laat weten dat de afvoer van het water met vrachtwagens een tijdelijke maatregel is. De provincie onderzoekt momenteel ook - samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Katwijk en aannemer Boskalis - de mogelijkheden voor het afvoeren van het drainagewater voor de langere termijn.

Uit de krant