Het Merovech park, een van de weinige groene gebieden in onze gemeente. | Foto: CvdS.
Het Merovech park, een van de weinige groene gebieden in onze gemeente. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Meer groen in gemeente

Algemeen

‘Het kan nog groener’, liet wethouder Jacco Knape onlangs weten. Onze gemeente kan en moet zelfs groener. Niet alleen om af te komen van de titel ‘meest versteende gemeente’, maar vooral vanwege het klimaat.

‘We gaan de inzet voor groen intensiveren’, belooft Knape. Met onder meer tuinklimaatcoaches en tegelwippen. En de bloemenmandjes komen ook dit jaar weer terug.

Tegeltaxi, tuinklimaatcoaches, plantjesdag, gevel- en tuinscan, subsidie groene daken en regentonnenactie. Enkele van de acties van de gemeente om bewoners te helpen te vergroenen.

‘We kunnen het als gemeente niet alleen. Zo’n 50 vijftig procent van de openbare ruimte is in het bezit van particulieren. Wij willen hen uitdagen om mee te doen aan het vergroenen van de gemeente’, zegt wethouder Knape.

Samen doen is één van de speerpunten van het groenbeleidsplan 2020-2029: ‘goed groen door samenwerking’. ‘Gemeente Katwijk biedt het plan ‘Katwijk kleurt groener’ aan om vergroening van de particuliere buitenruimte te stimuleren’, staat in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. ‘Op een positieve manier stimuleren’, benadrukt Knape.

Dat samen doen uit zich onder meer in allerlei acties die de gemeente aanbiedt om bewoners te stimuleren om hun plaatsje of tuin te vergroenen.

Knape: ‘Veel mensen verstenen hun tuin in plaats van die ruimte te vergroenen. Daar gaat natuurlijk iedereen zelf over, versteende tuinen gaan problemen opleveren.’

‘Bij wateroverlast komen mensen naar de gemeente toe, maar ze kunnen ook zelf iets doen’, zegt de wethouder. Bijvoorbeeld door stenen te vervangen door groen waardoor het water makkelijker wegloopt.

Acties

Voor dit jaar zijn er allerlei acties gepland om bewoners ‘positief te stimuleren’ te vergroenen. De gemeente heeft voor dit jaar daar een budget van 87.400 euro voor. ‘Met als grootste onderdelen de gevel- en tuinscans (43.300 euro) en de regentonnenactie (13.900 euro).’

Meer informatie over de groene acties is te vinden op www.katwijk.nl/duurzaamheid

Uit de krant