Hulp vragen is geen schande, de hulpvraag durven stellen is ook een kracht.
Hulp vragen is geen schande, de hulpvraag durven stellen is ook een kracht. Foto: pr

Steun bij Mantelzorg Herberg Thuis

Algemeen

Gesprek met Cees van der Meij over Herberg Thuis

‘Dit kan toch niet waar zijn?’, denkt Cees van der Meij als hij naar de ouderenzorg in Nederland kijkt. Je kan heel boos worden, óf je laat zien dat het anders kan. Cees kiest voor het tweede. Herberg Thuis is geboren. “Ik hoop dat we door Herberg Thuis weer meer zicht krijgen op elkaar.”

“Mijn ouders komen allebei uit de jaren ‘30”, begint Cees met een glimlach. “In hun tijd was het vanzelfsprekend dat je voor je buren zorgde en de steunkousen van tante Jans aantrok, ook al had je zelf zeven kinderen. Mijn moeder zegt nog steeds dat ze dat mist in de huidige tijd.”


Sandwichgeneratie
Zelf is Cees van de ‘sandwichgeneratie’: de generatie die zorgdraagt voor kinderen en kleinkinderen, maar ook voor ouders en schoonouders. “Ik zie wat een strijd het oplevert om naast je werk en gezin ook nog zorg te dragen voor je ouders. Ik zie echtgenoten zich voortslepen om te blijven zorgen voor hun partner, terwijl het echt te zwaar is. En zelf ken ik ook het schuldgevoel, omdat je zo veel meer zou willen doen dan je agenda toelaat.”

De tijd nemen
Met de zorg in Nederland kunnen we in onze handjes knijpen, benadrukt Cees. “Zorgverleners lopen de benen uit hun lijf om zo veel mogelijk mensen te helpen met medicijnen en naar bed gaan. Maar gewoon even samen een kopje koffiedrinken is er door de hoge werkdruk niet meer bij. Terwijl ouderen zo graag hun verhaal kwijt willen.”

Ontstaan Herberg Thuis
Samen met ondernemer Martin Noort droomt hij over een nieuwe, aandachtige en eigentijdse zorg. “Zonder verwijt, heel simpel, in onze eigen buurt. Zo is Herberg Welgelegen ook ontstaan. Ik zag dat iedereen tegenwoordig alles online boekt. Met een aantal fantastische creatieve mensen, die dezelfde verontwaardiging voelen, kan je heel ver komen. Zo is Herberg Thuis geboren.”

Van wie ben jij er één?
Het is een bewuste keuze om Herberg Thuis lokaal te organiseren. “We zijn er namelijk allereerst voor elkaar. Het is prachtig om te vragen: ‘Hé, van wie ben jij er één?’ Als je mensen in dezelfde straat of hetzelfde dorp elkaar hulp ziet verlenen, kom je weer heel dicht bij de zorg die mijn ouders kenden. Weliswaar op een andere manier en ook betaald, maar wat maakt dat uit? Als de hulp er maar is. Ik hoop dat we door Herberg Thuis weer meer zicht krijgen op elkaar.”

Zorg voor jezelf
“Er zijn processen in het leven die onomkeerbaar zijn, waarvan je weet dat de toestand hooguit zal stabiliseren. Dan moet je allereerst ontzettend goed voor jezelf zorgen. Zonder schroom. ‘Ja maar, ik toch beloofd: tot de dood ons scheidt?’, hoor ik mantelzorgers vaak zeggen. Dat betekent niet dat u op uw tandvlees moet lopen. Ik zou zo graag willen dat die schaamte ervan afgaat. Hulp vragen is geen schande, de hulpvraag durven stellen is ook een kracht. Gewoon een keer uitspreken hoe zwaar het is om 24/7 voor iemand te zorgen kan zo veel energie geven.”

Herberg Thuis
Samen koffie drinken, wandelen of koken. Met een Buddie haalt u gezelligheid in huis. Zo blijft thuis wonen fijn. Meer weten? Bel Herberg Thuis op 06 271 236 06 of ga naar www.herbergthuis.nl.

Uit de krant