Afbeelding
Foto: SKvD

‘Krijsende meeuwen zijn normaal’

Algemeen

De Dierenambulance Vogelasiel Regio Leiden kampt met flink wat ruimtetekort én het is bijzonder druk. De jonge vogel tijd is aangebroken, dat zorgt voor een flinke aanwas aan jonge gewonde vogels bij het vogelasiel. Tegelijkertijd zitten alle hokken vol en moeten de jonge meeuwen ruimte delen. ‘Het is vanuit dierenwelzijn eigenlijk niet verantwoord, maar het alternatief is erger,’ zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden.

De Dierenambulance voor de regio, gevestigd in Leiderdorp, kan de aanwas van gewonde vogels bijna niet meer aan. Nu kunnen gewonde vogels soms worden opgevangen bij bevriende opvangorganisaties, maar ook dat is geen toekomstbestendige optie. Nieuwe huisvesting zou dat wel zijn. De voorzitter is daar druk mee bezig. Echter wil Rijkswaterstaat maar geen besluit nemen over gebruik van een stukje grond in de regio. ‘Ik hoop dat met druk van de Leidse wethouder en misschien de Leidse burgemeester daar beweging in gaat komen.’

Financiering is nog een andere uitdaging voor de organisatie. Gemeenten in de regio geven in de regel geen structurele subsidie. Daar gaat het bestuur nog een keer om vragen; 25 cent per inwoner per jaar.

Zelf een krijsende meeuw gevonden? Geen paniek, dat is normaal. De jonge meeuwen komen het nest uit en gaan de wereld ontdekken. Dat gaat niet altijd even soepel. Bij de dierenambulance komen geregeld telefoontjes binnen van inwoners die zich zorgen maken over krijsende meeuwen.  Een vrijwilliger van de dierenambulance zegt dat het normaal is en raadt inwoners aan er vooral van te genieten. Als een meeuw echt gewond is, bel dan wel de dierenambulance.

Uit de krant

Uit de krant