De reddingboot van de KNRM bracht een cameraploeg naar het onderzoeksschip. | Foto: pr
De reddingboot van de KNRM bracht een cameraploeg naar het onderzoeksschip. | Foto: pr Foto: pr

Brittenburg laat zich ook met modernste middelen niet vinden

Algemeen

De Brittenburg blijft zich verstoppen. Ondanks onderzoek met de modernste middelen laat de verzonken burcht zich nog steeds niet vinden. Toch levert het onderzoek wel nieuwe informatie op, en dat is ook wat waard, vindt Henk Hegeman van de AWN. 

Door Esdor van Elten 

In de hoop sporen van de legendarische Brittenburg bij Katwijk te vinden werd er op 21, 22 en 23 augustus 2018 geofysisch onderzoek gedaan voor de kust, gevolgd door onderzoek op het strand nabij de Uitwatering op 25 mei 2021.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Gent en het VLIZ (Vlaams Instituut van de Zee).

Oegstgeestenaar Henk Hegeman was erbij namens de AWN, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, mede initiator en opdrachtgever van het onderzoek. ‘Nog steeds worden er nieuwe strandvondsten gedaan; Romeinse bakstenen en zelfs dakpannen. Dat wakkerde de wens aan om in de bodem te zoeken naar sporen, zowel op zee, onder de zeebodem als op het strand.’

Zoeken naar de Brittenburg kon gecombineerd worden met een andere meer geologische onderzoekswens: het in kaart brengen van de oevers van de Oude Rijn in de Romeinse tijd. 

‘Dit in relatie tot de Limesweg die op diverse locaties langs de Rijn is vastgesteld. Onlangs is de LIMES uitgeroepen tot Werelderfgoed. Ook in en nabij Valkenburg weten we waar die loopt. Maar de precieze route vanaf het Romeins Torenmuseum in Valkenburg tot de Uitwatering in Katwijk is nog onduidelijk.’

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Plattegrond van de zoeklocaties in Valkenburg en Katwijk.
Grondradaronderzoek naar de Limesweg van Valkenburg naar deKatwijkse Uitwatering. | Foto: pr

Uit de krant