Logo allesoverkatwijk.nl
<p>.</p>

.

(Foto: pr)

Windmolens bij Valkenburgse Meer houden gemoederen bezig

Opende de burgemeester en twee wethouder vorige week nog het vernieuwde recreatiegebied Valkenburgse Meer, zijn er een week later ernstige zorgen over de mogelijke komst van windmolens in het gebied. Dat bleek tijdens een commissievergadering over de Regionale Energie Strategie (RES). In de RES staat op hoofdlijnen hoe de regio minder CO2 kan uitstoten.

De komst van windmolens langs het Valkenburgse meer lijkt een zekerheid. Het Rijk heeft met de provincie afgesproken dat er op die plek windmolens moeten komen. De gemeente Katwijk heeft daarop gezegd, ‘laat het ons maar doen, dan kunnen we in overleg met de inwoners.’ Dat zei wethouder Jacco Knape in de gemeenteraadvergadering.

Een aantal inwoners van de aangrenzende Leidse wijk Stevenshof maakt zich ernstig zorgen. ‘De nieuwe wijk Valkenhorst moet energieneutraal worden, dat kan alleen met de komst van windmolens bij het Valkenburgse Meer. Er staan maar liefst 600 woningen binnen 300 tot 500 meter afstand van de beoogde locaties. De geluidsoverlast komt bovenop het lawaai van Rijksweg A44 en de toekomstige RijnlandRoute. Die combinatie kan tot gezondheidsschade leiden en de woonkwaliteit neemt af.’ Dat zei Gerard Kwakkenbos van de bewonersorganisatie in de Stevenshof.