Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Aanleg nieuw groen langs Biltlaan gestart

Woensdag plantte wethouder Rien Nagtegaal de eerste boom langs de Biltlaan-Oost. Hiermee gaf de wethouder het startsein voor de aanleg van de complete nieuwe groenstrook tussen de Helmbergweg en de rotonde De Krom. ‘Het groen vormt het sluitstuk van de totale make-over van de Biltlaan, maar gaat enorm veel doen voor de beeldkwaliteit’, aldus de wethouder. ‘Over de nieuwe inrichting van de Biltlaan zelf horen we veel tevreden geluiden, maar het groen maakt het echt mooi af’.

Groenplan
De voormalig groenstrook aan de oostkant van de Biltlaan maakte eind vorig jaar plaats voor de aanleg van het nieuwe tweerichtingenfietspad. Samen met de klankbordgroep Groene Inrichting, bestaande uit onder andere deskundige bewoners uit de wijk is een plan gemaakt voor een compleet nieuwe groene inrichting aan weerszijden van de weg. In plaats van de massieve groene ‘muur’ die er was, komt er nu een samenstelling van bomen, struiken, grassen en kruiden die meer gelaagd en gegroepeerd is. Er is gekozen voor verschillende soorten die van nature in het Katwijks landschap voorkomen, wat de biodiversiteit ten goede komt. Meer informatie over het groenplan vindt u op www.katwijk.nl/biltlaan.

Eindbeeld
Hoewel de bomen en struiken die nu geplant worden relatief groot zijn, blijft het natuurlijk jong groen dat nog moet groeien. Desondanks zal het groen het aanzicht van de weg direct flink verfraaien. Het zal naar verwachting zo’n vijf jaar duren voordat er sprake is van een eindbeeld. Tot die tijd blijft het groen zich continu ontwikkelen. Over enkele jaren is naar verwachting ook meer duidelijkheid over de aanleg van nieuw groen aan de westkant van de Biltlaan.

Werkzaamheden
De werkzaamheden op de grondwal startten op 26 oktober jl. Alvorens het nieuwe groen te planten en te zaaien is de wal eerst zorgvuldig van het opschietende onkruid ontdaan. Daarna is de bovengrond door elkaar ‘geroerd’ om deze geschikt te maken voor het zaaien van de kruiden. De komende weken worden de bomen en struiken geplant, en als laatste worden de kruiden ingezaaid.

Het specifieke kruidenmengsel dat langs de Biltlaan gebruikt wordt, is geschikt om in de winter te zaaien. Naar verwachting is de groenstrook eind december volledig aangebracht.