Logo allesoverkatwijk.nl
Afgelopen maandagochtend kon de Sandtlaanbrug vanwege de hitte even niet meer dicht. | Foto: B. de Mooij
Afgelopen maandagochtend kon de Sandtlaanbrug vanwege de hitte even niet meer dicht. | Foto: B. de Mooij (Foto: B. de Mooij)

Provincie akkoord met spitssluiting Sandtlaanbrug

Provincie Zuid-Holland heeft positief gereageerd op het verzoek van de gemeente Katwijk om de Sandtlaanbrug tijdens de ochtendspits niet meer te openen voor vaarverkeer. Dat betekent, dat de brug op werkdagen tussen 08.00 en 08.30 uur gesloten is voor beroeps- en recreatievaart.

Volgens het Katwijks college van burgemeester en wethouders zorgt de spitssluiting ’s ochtends voor betere doorstroming en minder filevorming op de Sandtlaan tussen Katwijk en Rijnsburg en is er daardoor minder milieuschade.

De Sandtlaan maakt onderdeel uit van het hoofdwegennet van Katwijk en ontsluit Rijnsburg via de Molentuinweg op de provinciale weg N206. Ook is het een hoofdroute voor nood- en hulpdiensten.

Vanwege klachten van het wegverkeer over de openingstijden van de brug, heeft de gemeente in het laatste kwartaal van 2019 een proef gehouden met een spitssluiting. Tussen 08.00 en 08.30 uur werd de brug niet geopend.

Betere doorstroming en minder filevorming
Om het vaarverkeer wel de mogelijkheid te geven om vroeg te vertrekken, werd de bediening van de brug een half uur vervroegd naar 07.30 uur. Uitkomst van die proef: een afname van klachten vanuit het wegverkeer en nauwelijks hinder voor het vaarverkeer.

Omdat de provincie als vaarwegbeheerder verantwoordelijk is voor het nemen van bedientijdenbesluiten voor de bruggen, werd de provincie verzocht de openingstijden aan te passen Vorige week vrijdag maakte de provincie bekend akkoord te gaan met het verzoek.