Logo allesoverkatwijk.nl
Een van de tapkranen op de Boulverd. | Foto: RD
Een van de tapkranen op de Boulverd. | Foto: RD (Foto: RD)

Openbare tapkranen veilig te gebruiken

De tapkranen van waterbedrijf Dunea, onder andere op de Katwijkse Boulevard, zijn weer te gebruiken. ‘We hebben het risico van coronabesmetting via de tapkraan zorgvuldig gewogen. Juist ook in deze coronacrisis vinden wij het een goede zaak dat her en der schoon stromend water in de openbare ruimte aanwezig is’, aldus het waterbedrijf.

De kranen bieden voorbijgangers ook de gelegenheid om de handen wassen. Daarnaast worden de tapkranen nu ook gebruikt voor monsternames in het distributienet van Dunea. Dat gebeurt normaal natuurlijk bij klanten thuis, maar om contact te vermijden zijn die monsternames bij de klant gestopt.

Gezien de constructie van de openbare tapkranen, is de kans op besmetting met het coronavirus via de kraan minimaal. Het direct uit de kraan drinken en zo met de mond besmetting overbrengen is praktisch onmogelijk.

Het risico van besmetting via de drukknop is weliswaar aanwezig, maar dat geldt voor elk oppervlak in de openbare ruimte. Dunea adviseert daarom om na het aanraken van de drukknop de handen te wassen om besmetting te voorkomen, zoals dat advies bijvoorbeeld ook geldt na het boodschappen doen.

De knop hoeft alleen aangeraakt te worden om de kraan openen, niet om deze weer te sluiten. De drukknop kan ook met de elleboog worden bediend, of men kan een zakdoek of handschoen gebruiken om direct contact te voorkomen.