Forse kosten aan akoestiek sporthal, kunstgrasvelden en kleedkamers | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
| Foto: PR
| Foto: PR (Foto: PR)

Forse kosten aan akoestiek sporthal, kunstgrasvelden en kleedkamers

De gemeente moet dit jaar nog flink de portemonnee trekken voor noodzakelijke aanpassingen aan de akoestiek in sporthal Cleijn Duijn, de kunstgrasvelden bij de vijf voetbalclubs en de kleedaccommodatie van het Dorpshuis Valkenburg. Het gaat om bijna 8 ton. Een flinke domper, omdat die de toch al krappe begroting nog verder onder druk zet.

Dat de akoestiek in de sporthal moet worden aangepakt, is al twee jaar bekend. De sporthal wordt dagelijks dubbel gebruikt voor gymonderwijs, waarbij twee klassen tegelijk gymles krijgen. De huidige scheidingswand om van de gymzaal twee te maken, bestaat nu uit een dicht getrokken gordijn tot de helft van de hoogte van de hal. Schoolbesturen maken daar bezwaar tegen, omdat die niet voldoet aan de geldende Arbo-eis met betrekking tot de nagalmtijd. Vanuit de Arbo wordt een nagalmtijd vereist van maximaal 2.0 seconden; de gemeten waarde in de sporthal is nu 3,4 seconden.

Om verdere klachten en afkeuring door de arbodienst te voorkomen, moeten de akoestische maatregelen inclusief het aanbrengen van een scheidingswand zo snel mogelijk worden aangebracht, aldus de nota van de gemeentelijke afdeling Planmatig Beheer aan het college.

Kantplanken
De gemeente moet ook zogenoemde ‘kantplanken’ aanbrengen rondom de kunstgrasvelden bij de vijf voetbalclubs in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Daar liggen in totaal 25 van die kunstgrasvelden. Die kantplanken moeten voorkomen, dat het rubbergranulaat zich verspreid of in de bodem verdwijnt. Die zorgplicht is in januari van dit jaar vastgesteld.

Gemeente gaat uit dat een ton vergoed wordt
Vorig jaar zijn drie kunstgrasvelden vervangen en die kantplanken meteen aangebracht. Dit jaar worden vier kunstgrasvelden vervangen met kantplanken. Bij de overige velden moeten die planken alsnog worden aangebracht. Voor Rijnvogels en Valken ’68 gaat het om één veld; bij vv Katwijk om drie velden, bij Quick Boys om vijf en bij Rijnsburgse Boys om vier velden.

Er moeten bij uitstroomopeningen van de drainagesystemen en/of van de kolken rondom de velden ook slibopvangputten worden geplaatst. De kosten daarvan zijn in totaal 322.000 euro.

Kleedaccommodatie
Na sluiting vorig schooljaar van de schoollocatie Dubbelburg Rijnsburg zijn deze leerlingen overgegaan naar de Dubbelburg in Valkenburg. De toename van leerlingen in Valkenburg heeft ook consequenties voor het aantal gymuren per school. De gymuren in sporthal Dorpshuis Valkenburg zijn verdeeld tussen de scholen De Dubbelburg en De Burcht.

Door de toename van het aantal leerlingen is het noodzakelijk dat er twee kleedkamers bijkomen. Daarvoor worden de twee huidige kleedkamers omgebouwd tot vier, waardoor dat dubbelgebruik door de twee scholen mogelijk wordt. Dat kost 266.000 euro.

De gemeente gaat er vanuit dat het voor deze maatregelen ruim een ton vergoed krijgt vanuit de zogenoemde specifieke uitkering stimulering sport (SPUK) van de overheid.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>