Logo allesoverkatwijk.nl
Foto:

Burgemeester over geannuleerde evenementen: 'Schuif het op naar volgend jaar'

Elke week spreken we burgemeester Cornelis Visser over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in Katwijk.


Wat is de laatste stand van zaken in Katwijk?
Het is natuurlijk alweer een aantal weken dat we nu het virus hebben. Ondertussen hebben we 25 geregistreerde besmettingen, dus dat loopt wel geleidelijk op en dat zie je in de hele regio.

Er liggen ook een aantal mensen in het ziekenhuis?
Ja, helaas er zijn ook mensen ernstig ziek, ook zijn er besmettingen in de zorginstellingen. Daar staan we natuurlijk stil bij. Ook bij hun familie, want het zijn natuurlijk wel hele zware tijden waar zij doorheen gaan.

De maatregelen die de overheid opgelegd is anderhalve meter afstand en niet met 3 of meer personen buiten samen komen. Dat is vastgelegd in een noodvoorziening, toch zijn de signalen onder andere vanuit de politie dat er jongeren zich daar niet aanhouden. Wat gaat u daar aan doen?
Het is op die leeftijd best wel ingewikkeld om constant die afstanden in de gaten te houden dus je ziet jongeren 's avonds bij elkaar staan en dan niet meer die afstand van anderhalve meter houden. Daar worden ze constant op gecontroleerd en aangesproken. Zowel door de politie als ook bij onze GOA’s. Op een gegeven moment als ze echt niet willen luisteren dan zullen er ook boetes uitgedeeld gaan worden. Dat moment komt wel steeds dichterbij.

Een belangrijke pijler in de Katwijkse samenleving is natuurlijk de kerk. Hoe staat het daarmee?
Ja dat is zeker een aandachtspunt, landelijk is afgesproken dat kerkgemeenschappen tot 30 personen bij elkaar mogen komen. We vinden dat onverstandig. We hebben daar met de burgemeesters in de Veiligheidsregio over gesproken en we willen echt benadrukken, ‘focus je op online kerkdiensten of via de kerkradio. Alleen met hoognodig personeel, want anders is het echt een risico.

De campingeigenaren die stonden bijna te springen dat zij niet worden genoemd in de maatregelen van het kabinet. Nu is er alsnog - in ieder geval in Hollands Midden - een extra aanvullend noodverordening met een verbod op recreatief nachtverblijf.
Je mag niet meer recreatief nachtverblijf aanbieden En dat betekent dat de mensen met een vaste plek nog wel gebruik mogen maken van die plek, maar dat er geen plekken meer verhuurd mogen worden.

De gedachte is, blijf zoveel mogelijk in de buurt van je eigen woonplaats en voorkom zo dat je verspreiding hebt buiten je eigen woonplaats.

Het wordt dit weekend prachtig mooi weer. Twee weken geleden hebben we gezien dat het best wel druk werd op het strand. Wat verwacht u voor zondag als het 20 graden wordt?
Ik hoop dat de mensen beseffen dat het gewoon een groot risico is als ze te dicht bij elkaar zijn. Of dat nou in een winkelcentrum is of op een markt of op het strand, dat is gewoon een groot risico. Wij monitoren het, als er teveel mensen bij elkaar zijn dan gaan de strandopgangen dicht. Dat geldt ook voor Panbos.

Tot slot, een hele hoop evenementen die kunnen niet doorgaan en ook evenementen na 1 juni die worden al door de organisatie preventief afgelast Heeft u contact met die organisatoren?
Ja, we hebben regelmatig contact met de organisatoren. Ook als het gaat over evenementen in juni. Formeel is er natuurlijk nog niks geregeld na 1 juni. Het kabinet heeft alleen gezegd tot 1 juni mogen evenementen niet doorgaan, maar ik snap dat organisatoren denken van ‘ja hoe groot is de kans dat we straks met duizenden mensen bij elkaar mogen komen? Dus laten we nu alvast maar nadenken over wat er gaat gebeuren.’

Dat is een keuze van de organisatoren zelf. Wij zijn bereid om mee te denken, maar het zou ook jammer zijn als evenementen in augustus nu al geschrapt worden. We hopen dan toch wel dat er wat meer lucht komt, en dat we dan de epidemie zover mogelijk hebben ingedamd.

Zijn er vanuit organisatoren mogelijkheden om bijvoorbeeld in augustus of september zo'n evenement dan in te halen?
We willen meedenken maar we zitten met de beperkte capaciteit van politie en andere hulpdiensten. Dat moet allemaal in kaart worden gebracht. De insteek is, schuif het zoveel mogelijk door naar volgend jaar, want wij hebben dit najaar niet de capaciteit om al die evenementen te gaan beveiligen. Als burgemeester ben ik daar verantwoordelijk voor, en let ik daarop.

Wat vindt u?

Mondkapjes moeten worden verplichtReageren!