Veel te bezichtigen tijdens de Open Monumentendag | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Yvonne van den Anker, voorzitter van het comité heeft het magazine aan wethouder Jacco Knape overhandigd. | Foto: PvK
Yvonne van den Anker, voorzitter van het comité heeft het magazine aan wethouder Jacco Knape overhandigd. | Foto: PvK (Foto: )

Veel te bezichtigen tijdens de Open Monumentendag

Zaterdag 14 september is het de landelijke Open Monumentendag. Ook de gemeente Katwijk haakt hier natuurlijk weer op in want de belangstelling neemt jaarlijks flink toe. Het comité Open Monumentendag heeft ook dit jaar weer een mooi programma samengesteld voor de liefhebbers van hetgeen er binnen de dorpskernen te bezichtigen valt.

Door: Piet van Kampen / Video Marc Wonnink.

We fietsen, lopen of rijden er met de auto dikwijls langs zonder te beseffen wat er achter de deuren van bepaalde monumentale gebouwen te zien is. En vooral ook, de interessante verhalen erachter. De Open Monumentendag is de ultieme gelegenheid om hier kennis van te nemen. Velen kwamen voorgaande jaren op de fiets en voor hen was er en is er nu weer een slimme fietsroute samengesteld. Deze start bij het gemeentehuis en eindigt daar ook.

De deelnemers kunnen naar eigen inzicht en voorkeur de route volgen of afwijken naar andere voor hen interessante objecten. Want alles op een dag bekijken is een vrijwel onmogelijke opgave dus kan er vooraf thuis al een keuze worden gemaakt. Hiervoor heeft het comité een mooi magazine samengesteld waarin het hele programma en de fietsroute is opgenomen. Service van de zaak heet zoiets.

Officiële opening
Elk jaar wordt deze dag officieel op een andere locatie geopend. Vanwege het 400-jarig bestaan van het pontje in Valkenburg gebeurt dit om 10.00 uur op het plein bij het pontje. Overigens bleek uit latere overleveringen dat het pontje al eeuwen eerder in de vaart was maar het jubileumjaar is gerelateerd aan het moment dat het in de boeken van de abdij van Rijnsburg werd genoemd. Dit even terzijde. Er zullen op het plein heel veel activiteiten plaats vinden, veelal in oud-Hollandse sferen. Er wordt een speciale 'pontkoek' gebakken en wellicht wordt dit een blijvende lekkernij. Het is in ieder geval een aanrader om die dag het pontje te bezoeken. Nieuw in het programma is o.a. de collectie die de Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg in haar ruimte vlak achter de slagbomen kan presenteren.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>