Voormalig Zeehos-gebouw De Waaier wordt gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis. | Foto: RD
Voormalig Zeehos-gebouw De Waaier wordt gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis. | Foto: RD Foto: RD

Gemeente betaalt voor restauratie De Waaier

Algemeen

De gemeenteraad is vorige maand akkoord gegaan met een bedrag van zo'n 158.000 euro voor restauratie van het monument De Waaier aan de Boulevard. DURF en Hart Voor Katwijk stemden tegen.

Voormalig 'paviljoen Feijenoord' op het terrein van voorheen het Zeehospitium, werd in 2015 gekocht met als doel er een woonhuis van te maken. De nieuwe eigenaren deden een beroep op de Monumentenreserve van de gemeente. Het college besloot een bedrag van 157.767 euro beschikbaar te stellen, vijftig procent van de 'totale subsidiabele restauratiekosten' van ruim 330.000 euro. Een meerderheid van de raad gaat akkoord, maar niet zonder slag of stoot.

Voor DURF en Hart Voor Katwijk (HVK) is het bedrag te hoog. Zij stemmen tegen. 'De aanvraag voldoet aan het door ons vastgesteld beleid. Verander dan niet tussendoor de spelregels', liet Geesje Haasnoot-de Mooij van de ChristenUnie weten. 'Het gaat om gemeenschapsgeld en dan kunnen wij het standpunt innemen, dat wij het er niet mee eens zijn', aldus Gijsbert Schrijvers (HVK). 'Dan ben je als overheid niet betrouwbaar, denk ik', vulde Matthijs van Tuijl (PvdA) aan. Ook hij wijst er op, dat de aanvraag voldoet aan het vastgestelde beleid. Andere partijen zijn eveneens teleurgesteld in de houding van de tegenstemmers. Ook wethouder Jacco Knape. 'Het valt me tegen. U kunt niet de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd.'

De regels van de Monumentenreserve worden overigens op aandringen van de raad binnenkort onder de loep genomen.

Uit de krant