Atlantikwall wordt weer zichtbaar | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Schadde van Dooren

Atlantikwall wordt weer zichtbaar

De Atlantikwall wordt de komende dagen weer zichtbaar. De verdedigingslinie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog wordt op dit moment ontgraven door firma Schaddé van Dooren.

De linie strekte zich uit van Noorwegen tot aan Spanje. In Katwijk liep een stuk muur over gehele lengte van de huidige Boulevard. Bijna alle huizen aan de Boulevard en straten daar vlak achter, werden op bevel van de Duitsers afgebroken. Na de oorlog kon er herbouwd worden, maar de muur stond in de weg. De goedkoopste oplossing was het graven van een diepe sleuf naast de muur om vervolgens deze om te duwen en te laten verdwijnen onder het zand.

De muur wordt nu weer opgedoken tijdens het evenement Katwijk van Oranje, dat vijf weken lang activiteiten organiseert in het teken van de Tweede Wereldoorlog.

Scholieren

Schaddé van Dooren is maandag begonnen tussen het DUNAatelier en vistent Kees Hartevelt met het verwijderen van de toplaag. Vanaf donderdag worden kinderen van diverse basisscholen aan het werk gezet om de rest van de Atlantikwall te onthullen.

Na het ontgraven zal de muur een monument blijven ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Informatieborden zullen op een later moment worden aangebracht.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>