Vliegtuigcrash Iran 60 jaar geleden | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De tien mannen van de Martin Mariner P303, waaronder sergeant-vliegtuigmaker G. Decharon de Saint Germain uit Katwijk (linksonder).

Vliegtuigcrash Iran 60 jaar geleden

Vandaag is het 60 jaar geleden dat de Martin Mariner P303 crashte in het Iraanse Abadan en de voltallige bemanning omkwam. De mariniers zijn in 2003 herbegraven in Katwijk.

Het is 10 september 1958. De Martin Mariner P303 van de Marineluchtvaartdienst vertrekt in de vroege ochtend vanaf het vliegveld van Abadan. Het vliegtuig zal in één ruk doorvliegen naar Athene en is daarom tot de nok toe gevuld met brandstof.

Kort na de start meldt de vliegtuigcommandant een olielekkage in de linkermotor en wil terugkeren naar het veld. Kort voor de landingsbaan maakt het toestel plotseling een scherpe draai naar rechts, raakt met de rechtervleugel de grond en vliegt onmiddellijk in brand. In de vuurzee komen alle inzittenden om het leven.

Identificatie van de slachtoffers blijkt onmogelijk. De marineleiding besluit de slachtoffers ter plekke te begraven. Een dag na het ongeval vindt de begrafenis plaats, georganiseerd door de Iraanse marine, op een speciale begraafplaats voor Europeanen.

Op aandringen van de nabestaanden probeerde de Koninklijke Marine jarenlang vergeefs de overblijfselen van de mariniers naar Nederland te halen. Moeizame diplomatieke betrekkingen, de Iran-Irakoorlog en de strenge Iraanse wetgeving op het gebied van grafschennis, maakten dat lange tijd onmogelijk. Pas in 2003 lukte het.

Op verzoek van de nabestaanden zijn de slachtoffers op begraafplaats Duinrust in Katwijk, dichtbij de oude werkplek en collega's, in één kist begraven. In Iran lagen zij ook al in één kist.

Vandaag vindt om 13.00 uur bij de hoofdinggang van de begraafplaats een herdenking plaats.

Bron: Uit 320-nieuwsbrief 2003-1, de toespraak van de vlagofficier van de Marineluchtvaartdienst, Commandeur A. Van Dijk.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>