Diamant aan huwelijksketting Joop en Dicky Hoogstraten | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Piet van Kampen
Valkenburg

Diamant aan huwelijksketting Joop en Dicky Hoogstraten

Op 17 juni 1958 was het de dag waarop Joop Hoogstraten (82) en Dicky Hoogstraten- van der Meij (83) elkaar de ringen omschoven en eeuwige trouw beloofden. Een belofte die al die jarenlang kaarsrecht overeind is gebleven.

Door Piet van Kampen

De basis voor deze lange verbintenis is de veelzeggende uitspraak van bruid Dicky: 'Je moet blijven werken aan je huwelijk'. Een spreuk om in te lijsten. Dit echtpaar heeft een lange weg bewandeld en een mijlpaal bereikt, 60 jaar getrouwd.

Bloemen

Een moment om even terug te blikken. Beide zagen in Rijnsburg het levenslicht om na verloop van een aantal jaren elkaar voor het eerst in de ogen te kijken. Joop neemt het woord. 'We liepen met een paar jongens langs de Vliet, de huwelijksmarkt. Een collega van mij zei: 'Er lopen een paar mooie meiden en dat is mijn zus'. Een van die 'mooie meiden' was dus Dicky. 'Hij liep gewoon met me mee en zo is het eigenlijk allemaal vanzelf gegaan', herinnert Dicky zich. Na een paar jaren volgde de trouwdag. 'Het was snikheet en we vierden het feest in de Jeugdhaven waar nu de Voorhof is', ziet Joop nog voor de geest.

Het paar betrok tijdelijk een onbewoonbaar verklaarde woning in de Koestraat. 'Er waren weinig huizen dus was je blij dat je wat had', licht Joop toe. Zij werden de gelukkige ouders van dochter Nicolien en de zonen Jos en Jim. Helaas is Jim ruim vijf jaar geleden te vroeg overleden. Joop en Dicky werden de trotse grootouders van zes kleinkinderen en overgrootouders van drie achterkleinkinderen.

Vanuit de Koestraat verhuizen naar de Evertsenstraat en weer terug naar de Koestraat; ruim dertig jaar aan de Voorhouterweg gewoond en nu alweer twintig jaar in de Johannes Poststraat. Joop die als jongen voor zijn trouwdag al in de bloemen werkte bij Gerard Noort, zorgde voor het brood op de plank. Later begon hij een eigen bloemenexportbedrijf en deed er ook groothandel en commissiewerk bij.

Een druk leven maar altijd ruimte voor de sport. 'Ik heb de Elfstedentocht uitgereden, een halve Marathon gelopen, tot mijn 65e bij Valken'68 gevoetbald en ik viste veel in Ierland en Noorwegen. Was moeder de vrouw dan niet actief naast het opvoeden van de kinderen? 'Ik legde graag een kaartje en deed ook wel graag iets aan handwerken', klinkt zij enigszins bescheiden.

Samen en tevreden

Deed het echtpaar samen dan geen leuke dingen? 'Ja hoor, we gingen veel op vakantie', brandt Dicky los. 'We zijn overal naar toe geweest' en zij somt een rits landen op zoals Turkije, Oostenrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Duitsland, Engeland en Joegoslavië.

Joop: 'We zijn tevreden mensen' en Dicky direct er achteraan: 'We zijn overal blij mee'. Het geven en nemen en blijven werken aan een goed huwelijk zijn twee belangrijke aspecten in hun leven geweest en daarom zit het met de liefde ook prima. 'Tuurlijk', benadrukt Joop en de echtgenote vult hem weer aan met: 'Ja hoor nog steeds'. Geen speld tussen te krijgen. Het diamanten huwelijksfeest werd met de hele familie in het EetKafe 'Onderweg' gevierd. Een toepasselijke naam voor dit paar dat al zo lang en tevreden onderweg is.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>