Het project Hartveilig Wonen trok veel belangstelling. | Foto: Piet van Kampen
Het project Hartveilig Wonen trok veel belangstelling. | Foto: Piet van Kampen Foto: Cor de Mooy

Grote belangstelling voor project Hartveilig Wonen

Algemeen

Het project Hartveilig Wonen waarbij vrijwilligers met behulp van AED's mensenlevens kunnen redden geniet landelijk grote belangstelling. Ook de gemeente Katwijk heeft zich hierbij aangesloten. De informatieavond van vorige week dinsdag trok een volle Burgerzaal in het gemeentehuis.

Door Piet van Kampen

Wethouder Gerard Mostert toonde zich verheugd met de grote opkomst. 'Wij willen dit project handen en voeten gaan geven. Een aantal bedrijven heeft al een AED (Automatische Externe Defribillator) en het is goed dat ze meedenken, maar er zijn nog plaatsen waar het beter kan', gaf hij aan. De doelstelling van het project is tweeledig. Ten eerste zoveel mogelijk AED's aan de buitenkant van bedrijven en instellingen zodat ze voor ter zake kundige vrijwilligers ook 's avonds en in het weekend bereikbaar zijn en ten tweede, meer vrijwilligers werven om deze apparaten te kunnen bedienen.

Ook is het streven om meer AED's binnen te gemeente te kunnen plaatsen. Met deze opdracht gaat de werkgroep aan de slag. Als eerste om te inventariseren hoeveel AED's er in de gemeente aanwezig zijn. Voor zover bekend, zijn er tot op heden zeven aangemeld waarvan er vijf buiten zijn bevestigd.


Hoopvolle resultaten

Monique Bosscher, landelijk projectleider van Hartveilig Wonen gaf de vele aanwezigen uitvoerige informatie hoe het allemaal werkt binnen de organisatie. 'Inmiddels zitten er al 70.000 vrijwillige burgerhulpverleners in het LROS (Landelijk Reanimatie Oproep Systeem). Als er een melding via 112 binnen komt, gaat deze via een speciale app direct door naar de burgerhulpverleners in de directe omgeving van de melding. Er wordt geen hulp verleend in gevallen van pasgeborenen, zelfdoding en ook niet als er geen postcode bekend is, bijvoorbeeld in natuurgebieden zoals de duinen.

De insteek is om een zo groot mogelijke dekking van AED's en burgerhulpverleners binnen de gemeente te krijgen. Binnen een straal van 750 meter is zo'n apparaat gewenst. Als een slachtoffer binnen 6 minuten geholpen kan worden, stijgen de overlevingskansen enorm. Bosscher toonde hoopvolle cijfers. Was het voorheen toen er nog een AED's was slechts 6 procent van de gereanimeerden die gered konden worden voordat de hulpdiensten ter plaatse waren, nu is dat percentage al opgelopen tot 40 procent.


Samenwerking

Binnen de gemeente zal de werkgroep nauw gaan samenwerken met de EHBO, het Rode Kruis, brandweer, politie en buurtwijken. Vrijwilligers zonder EHBO-diploma kunnen een cursus volgen bij Het Rode Kruis en ook via www.SSOKatwijk.nl. In sommige gevallen zijn de kosten via de zorgverzekering gedekt. De leeftijdsgrens voor hen is 18 jaar of ouder. Na de bijeenkomst waren er direct al een aantal mensen die zich als vrijwilliger inschreven als burgerhulpverlener of aan de werkgroep willen deelnemen. Andere belangstellenden, ook gecertificeerden kunnen zich aanmelden: www.hartveiligwonen.nl.

Uit de krant