Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Record aantal gemeenten houdt dit weekend koopzondag

Algemeen

Een unicum deze zondag. Nog nooit deden er zoveel gemeenten mee aan een koopzondag. Katwijk behoort tot de minderheid van 15 procent die de winkels op zondag gesloten houdt.

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag waardoor de laatste, eventuele normale koopdag een zaterdag is.

Brief

Detailhandel Nederland schreef daarom een brief aan alle gemeenten met de waarschuwing voor extreme drukte dit weekend. De belangenvereniging riep de gemeenten op om coulant te zijn en de koopzondag voor een enkele keer toe te staan. Een groot aantal steden en dorpen heeft daar gehoor aan gegeven: 85 procent van de gemeenten staat toe, dat de winkels deze zondag open gaan.

Zestig procent van die gemeente staat sowieso al toe dat winkels open zijn op zondag. In 25 procent van de gemeenten mag dat af en toe, waaronder deze laatste zondag voor kerst.

Coalitieakkoord

In Katwijk ontstond er opnieuw een discussie na een brief van een aantal supermarkten en winkelketens in deze gemeente. De koopzondag werd daarom in november nog een keer besproken in de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders bleven bij hun standpunt: op zondag blijven de winkels in Katwijk gesloten. Dat is ook in het coalitieakkoord vastgelegd. Een eenmalige uitzondering is daarom ook uitgesloten.

Uit de krant

Uit de krant