Logo allesoverkatwijk.nl
Foto: Gert Sluijters

Smalspoormuseum wil niet vergeten worden

Al twaalf jaar lang is Stichting Stoomtrein Katwijk-Leiden bezig met uitbreiding van het smalspoor. Het smalspoormuseum wil dan ook graag betrokken zijn bij de ontwikkeling van voormalig vliegkamp Valkenburg. Maar tot grote verbazing van voorzitter Pieter van der Ham, zijn de plannen van de stichting niet ingetekend in het ontwerpend onderzoeksrapport van Bosch Slabbers Landschapsarchitecten.

Dat rapport werd vorige week donderdag tijdens de raadscommissie op het gemeentehuis besproken. Van der Ham maakte van die avond gebruik om de raad en het college van burgemeester en wethouders erop te wijzen, dat de toekomstige uitbreiding van het spoor wel degelijk moet worden meegenomen bij de ontwikkeling van locatie Valkenburg, waar Katwijk een testcentrum voor drones wil ontwikkelen in combinatie met bedrijven en 5.000 woningen.

Van der Ham: 'De inpassing van een drie kilometer lang spoor moet je echt vanaf het begin meenemen'. De voorzitter is teleurgesteld en verdenkt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) van het tegenhouden van de plannen. 'In het Masterplan werden we ook al niet meegenomen'.

Van der Ham hoopt dat het spoor alsnog in het onderzoek kan worden ingetekend en vraagt de gemeenteraad om een motie, wanneer dit niet gebeurd. 'Anders blijft het bij vaagheden en blijft dit maar voortkabbelen.'

Wethouder Klaas Jan van der Bent denkt niet, dat het RVB het smalspoor uit het onderzoek heeft gehaald. 'Het zou mij verbazen. Ik heb geen enkele plaat gezien waar hij wel ingetekend was.'

De wethouder geeft aan, dat er in het onderzoek geen plekken zijn gezocht voor individuele projecten en bedrijven. Dat komt volgens Van der Bent pas aan de orde bij de inrichtingsvisie voor het gebied buiten het vliegkamp, dat samen met de gemeente Wassenaar opgesteld moet worden.

Op donderdag 9 november geeft de gemeenteraad zijn oordeel over het ontwerpend onderzoeksrapport.

reageer als eerste

Wat vindt u?

Fietstunnel onder Zeeweg moet bijReageren!