Theo van Westerhuizen 40 jaar actief in het onderwijs | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Veertig jaar werkzaam in het onderwijs, dat is een feestje waard. | Foto: pr.
Veertig jaar werkzaam in het onderwijs, dat is een feestje waard. | Foto: pr. (Foto: pr)
Rijnsburg

Theo van Westerhuizen 40 jaar actief in het onderwijs

Theo van Westerhuizen houdt niet echt van in de belangstelling staan, maar aan sommige dingen, kom je zelfs als docent, niet onder uit. Hij zit deze maand namelijk maar liefst 40 jaar in het onderwijs en dat moet gevierd worden vinden ze op het Wellantcollege mbo Rijnsburg.

Theo van Westerhuizen begon in het voorjaar van 1974 als meester op de toenmalige Prinses Beatrixschool in Rijnsburg. Vers van de kweekschool gaf hij daar twaalf jaar met veel enthousiasme de kinderen van klas 3 tot en met 5 les.

Handel

Rijnsburg is een echt handelsdorp en door de enthousiaste verhalen in zijn omgeving maakte hij de overstap naar het bedrijfsleven. Ruim een jaar werkte en woonde hij in Amiens (Frankijk). De cultuur van het land en de verkoop van bloemen maakte Theo een gelukkig mens, maar thuis misten ze Theo's aanwezigheid. Er moest gekozen worden. En zo kwam Theo in dienst bij Hans van Egmond, commissionair in Naaldwijk. Twee jaar lang verzorgde hij hier de verkoop van bloemen. Lange dagen en hard werken, twee dingen waar Theo geen moeite mee heeft tot de dag van vandaag.

Onderwijs

Op verzoek van de Rijnsburgse schoolvereniging keerde Theo weer terug in het onderwijs. Dit maal vond hij zijn plekje op de Wilhelminaschool, waar hij tien jaar lang werkzaam was. Theo houdt van uitdagingen en zag zijn kans schoon toen het AOC Groen College mbo een vacature plaatste dat zij een docent handel zochten.

Zo startte Theo op 1 maart 1999 aan de Sandtlaan. Het aantal studenten groeide en al snel paste het vmbo en mbo niet meer in een gebouw. Tegenwoordig zit het mbo aan de Laan van Verhof, vlak bij veiling Flora Holland. 'Dichter bij de bron kan een school niet zitten', volgens Theo. 'Je neemt de studenten net wat vaker mee naar de veiling om aanschouwelijk onderwijs te geven. De contacten met bedrijven zijn goed en gelukkig zijn we in de omstandigheid dat vele bedrijven hun medewerking verlenen aan het stage-gebeuren'. Alle studenten die met een diploma de school verlaten vinden een baan in de Vershandel of gaan doorstuderen op het hbo.

'De leuke kant van het onderwijs is dat je de studenten ziet groeien in hun ontwikkeling. Dat ik ze daarbij mag begeleiden, vind ik een eer en uitdaging. Met mijn (levens)ervaring geef ik ze graag een les mee, hoewel het ook lastig is in de huidige maatschappij, waar veel dingen snel veranderen. De prestatiedrang wordt steeds groter. De bureaucratisering van het onderwijs en de daaruit voortvloeiende onzekerheid voor de student baart mij weleens zorgen'.

Veel leerlingen die hij op lagere school heeft lesgegeven ontmoet hij nu als ouder op het Wellantcollege mbo Rijnsburg. Dit zijn altijd leuke ontmoetingen en soms denk ik wel eens als ik een student lesgeef …. Jij bent het evenbeeld van je vader of moeder. Ook de ontmoetingen met oud-studenten of het nu in de bloemen is of als pastoraal medewerker geven hem energie. 'Te zien dat iedereen zijn/haar eigen plekje in deze maatschappij vindt, vind ik geweldig'.

Tegenwoordig geniet Theo van iets meer vrije tijd. Drie dagen verzorgt hij nog lessen op school en twee dagen vult hij samen met zijn vrouw voor de samenleving en kerk. 'Wat is er mooier', zei hij enthousiast, 'om al 40 jaar je roeping uit te voeren, en het wordt nog betaald ook'.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>