Christian van Tol en Annemiek Ravensbergen bouwen hun kleine huisje op wielen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Christian van Tol en Annemiek Ravensbergen bouwen hun kleine huisje op wielen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde

'Tiny house dwingt ons bewuster te leven'

Algemeen

Christian van Tol (28) en Annemiek Ravensbergen (20), beiden uit Rijnsburg, zijn eind maart begonnen met het bouwen van hun tiny house. Het huisje is niet groter dan 25 vierkante meter en staat op een trailer in een loods vlakbij het ouderlijk huis van Annemiek.

Het is een huis op wielen is en dus hoeven ze het niet ter plekke te bouwen. Dat komt goed uit, want een definitieve bestemming voor het huis hebben ze nog niet.

De Tiny House-beweging, overgewaaid uit de Verenigde Staten, wint langzaam terrein in Nederland. Een tiny house is, kort samengevat, een zelfgebouwd huisje tussen de tien en vijftig vierkante meter, het liefst zonder hypotheek, voor gemiddeld net iets meer dan 35 duizend euro. De lage prijs maakt het concept aantrekkelijk voor jonge starters. De mogelijkheid om zelf je huis te ontwerpen en te bouwen, geeft het bovendien een avontuurlijk randje.

Een tiny house is ook duurzamer, zegt Annemiek. Onbeperkt stroomverbruik zit er bijvoorbeeld niet in, in hun grotendeels zelfvoorzienende huisje. 'Er zit een grens aan wat je kunt doen. Als ik 's middags een taart maak, kan ik 's avonds niet de wasmachine gebruiken. Dat zijn we niet gewend. We zijn gewend dat het nooit op kan, terwijl we eigenlijk op te grote voet leven. Een tiny house dwingt ons om bewuster te leven.'

De komende maanden moeten ze nog flink aan de bak. Grote klussen als de keuken en de badkamer wachten nog. Eind september moet het huisje af zijn: dan hopen ze er hun intrek te nemen. Een gek idee, zegt Annemiek. 'Het voelt nog als een project, alsof we voor iemand anders aan het bouwen zijn. Het voelt nog niet als ons eigen huis. Dat komt misschien pas als we er echt in wonen.'

Deze week in De Katwijksche Post en De Rijnsburger.

Uit de krant