Afbeelding

Optreden in De Roskam

Activiteiten

Amusanto, Katwijks oudste band, geeft op zaterdag 5 november een optreden in De Roskam in Katwijk. Amusanto werd in 1948 opgericht onder de naam Pierewaaijers. De mensen uit de 'oertijd' waren Cor en Corrie van Duijn, van wie Cor nog steeds publiekelijk speelt. In 1956 werd de naam gewijzigd in Amusanto.

Amusanto behoort tot waarschijnlijk de oudste bands van Nederland, waarvan spelers van het eerste uur nog aanwezig zijn. De band heeft een lange en bewogen geschiedenis, die nauw verbonden is met de emancipatie van Katwijk.

In de jaren vijftg was Nederland erg verzuild en menige politieke partij of kerk wilde Amusanto inlijven. 'We blijven trouw aan de muziek', was het adagium en dat werd op den duur door alle kerken en organisaties gewaardeerd. Wel werd door Amusanto consequent het gebrek aan jeugdvoorzieningen in Katwijk aangestipt, wat in de jaren zeventig leidde tot de komst van jongerencentra.

De grote optredens waren in de jaren zestig. Openluchtoptredens op een volledig gevuld Amdreasplein in Katwijk werden jaarlijks gegeven. De Duitse televisie maakte opnames. Na 1972 werd minder opgetreden, totdat in 2005 een cd verscheen. En nu dus… weer een optreden.

Talent opleiden

In Katwijk en omstreken heeft Amusanto een enorme invloed gehad: het eertijds behoudende Katwijk kende in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw weinig muzikale ontplooiiingsmogelijkheden. Muziekliefhebbers en beginnende artiesten kregen door Amusanto een podium aangeboden. Er werd op grote schaal muzikaal geschoold.

Tal van popbands ontstonden via Amusanto. Deze formule is steeds dezelfde gebleven: talenten konden zich aanmelden, en voor zover dat mogelijk was kregen ze in avondvullende programma's kansen om op te treden. Ze werden gecoacht door Cor en Corrie van Duijn.

Versterking

Tegenwoordig bestaat Amusanto uit spelers van de eerste uren: Cor van Duijn, Bert Imthorn, Kees Kraayenoort, Bram Ouwehand en Jan Parlevliet, en uit muzikanen die in de laatste jaren versterking gaven: Laura, Sandra, Eliene, Eric-Jan en Ankie van Duijn.

Muzikaal bezien is Amusanto volgens experts zijn tijd ver vooruit geweest. Vanwege het vinden van het juiste geluid werden instrumenten zelf gebouwd.

De jappiotube werd al in 1960 door Cor van Duijn geintroduceerd, ver voor Peter Frampton dat deed, en tot heden geeft de mandoline deze band een geheel eigen geluid. Het reportoire is weinig veranderd. De nadruk ligt op ballades, ruige popmuziek uit de jaren vijftig en zestig, en een Katwijkse noot.

De nieuwe lichting van Amusanto doet technisch en muzikaal niet onder voor hun voorgangers.

Uit de krant