Afbeelding

Zondagpraet: De beste wensen!

Geloof & Religie

Zondagpraet is een rubriek over geloof & religie.

'De beste wensen!’ Misschien heeft u dat ook wel gezegd afgelopen dagen. Ik weet niet wat uw wensen zijn voor dit jaar, maar dat zou heel wat kunnen zijn en dat mag ook. Heel uw leven en bestaan mag u met God delen. Hij wil er voor u zijn. Maar het gaat nog veel verder... en daar heeft Petrus het over. God wil Zijn bestaan met u delen en met u optrekken het nieuwe jaar in en door. De Heere wil Zichzelf in u uitwerken in 2016, zodat u meer en meer gaat lijken op Jezus. Zit die wens in uw uitspraak als het gaat om de beste wensen?

Heerlijk als dat zo is. Dat Jezus met mijn denken, doen en laten in 2016 uit de de voeten kan. Dat ik niet doe wat ikzelf wil, maar wat Hij wil en wat - al lijkt het vaak erg tegenstrijdig - ook het beste voor mij is. De bijbel heeft het over het aandoen van de nieuwe mens, zodat de 'Goddelijke natuur’ in mij gestalte krijgt. God werkt dat uit, ik doe mee. Het valt niet mee, want het is niet natuurlijk.

Wat betekent dat in de praktijk van alle dag? Dat is niet zo moeilijk uit te leggen. Het is dagelijks leven aan en uit Gods hand; de bijbel lezen, bidden, danken, leren, oefenen. Het doet me direct denken aan dat bekende kinderliedje: ‚Lees je bijbel, bid elke dag, of je groeien mag…’ Het is kinderlijk eenvoudig, maar vraagt wel om volharding en navolging, vaak tegen ons eigen 'beter weten' in. En dat is ook niet altijd gemakkelijk. Nee, niet altijd praise. 'Door velerlei verdrukkingen ingaan', zegt de bijbel. Iemand heeft wel eens gezegd: de oprit naar God is een lijdensweg. Daarom kan het ook niet in eigen kracht, God maakte het Pinksteren. Hij schonk hulp (Johannes 14:16-24). We hebben die Hulp nodig, om te volgen en vol te houden.
 
Eerste vraag is wel of u Jezus kent als uw Zaligmaker. Of u een kind van God geworden bent. Als dat zo is, eet u mee, wordt u opgevoed in het gezin van God. Dan leert u meer en meer Wie Hij is en wie uzelf bent. Elke dag een beetje, het gaat niet allemaal tegelijk. Een kind leert op school ook niet in een dag het hele rekenboekje uit z’n hoofd. Elke dag een stukje. Zo is het ook met God. Opgroeien in Hem. Steeds meer gaan lijken op Jezus. Met vallen en opstaan. Nooit uitgeleerd, want als je denkt uitgeleerd te zijn, begin je weer vooraan. Naar de kerk, een stukje uit de bijbel, een dagboekje of een thema. Begin eens met wat de bijbel leert over 'de vruchten van de Geest’ (Galaten 5:22) en breng dat met Hem in de praktijk. Dat zal u verrijken, anderen verrassen en God blij maken. Dat is het beste wat we elkaar kunnen wensen. De beste wensen!

Tip! Wil je de dienst van nieuwjaar horen waarin het gaat over dit onderwerp? Klik hier: http://kerkdienstgemist.nl/assets/1250480-Nieuwjaar-2016#.VojoWXrtSK0

En als u van de week nog een preek wilt luisteren over dit belangrijke onderwerp: http://kerkdienstgemist.nl/assets/1233813-Zondag-22-november-2015-OD#.VolXhXrtSK0

Uit de krant