Afbeelding

Zondagpraet: Kerstverhaal van opa

Geloof & Religie

Zondagpraet is een rubriek over geloof en religie.

Opa vertelde het kerstverhaal. Niet zo van een paar blaadjes of vanuit een boek, maar uit z'n hart. Over iets wat hij zelf had meegemaakt. Hij wilde er eigenlijk niet aan denken, maar het nog wel een keer vertellen. 'Een laatste keer', zei hij.

Opa ziet die moeder met kind nog in de kerk komen… 'Het was koud buiten. Het vroor wel 20 graden. Binnen was het niet warm, maar wel minder koud. De baby lag in een soort mand te slapen. Eindelijk, want ze was steeds wakker geweest. Ze stopte het toe en voor de zekerheid lag ze ook haar jas nog even half over de mand, zodat de baby het niet koud zou krijgen. Ze zette de mand op tafel, half in de garderobe en de kerk, daar waar het lekker warm was, in de ruimte waar de natte jassen droogden.

In de kerk waren lichtjes opgehangen, alles was sfeervol ingericht. Er stond een tafel vol eten en drinken. Bijzondere dingen, aangeboden door rijkere mensen uit de buurt. Het zag er prachtig uit. En er kwamen ook veel mensen op af. De dorpsomroeper had z'n best gedaan. Ook moeders vermaakte zich best en raakte als snel in de praat met andere dorpsbewoners.

De klok tikte door. Opeens schrok de moeder in de gezelligheid op. Haar baby, ze was hier met haar baby, waar was... Haastig duwde ze de mensen opzij om bij de mand te komen. Haar ogen werden groot en angstig. Ze zag de mand in de verte staan, met... een hele berg jassen er bovenop. Nee, nee, toch...' Opa keek ons aan en wij opa nog meer. 'Nou opa, het kindje was toch niet...?' Opa sloeg zijn ogen naar beneden en zei verdrietig: 'Ja, het kindje was gestikt onder al die jassen en mantels die de mensen eroverheen hadden gegooid.'

Even zweeg opa. Maar toen sloeg hij zijn hoofd weer op, ernstig, met liefdevolle ogen. 'Gelukkig is het niet echt gebeurd met dat kindje en die moeder op die koude dag in de kerk. Maar het kan vandaag, anno 2015, wel gebeuren. Als we bij alles wat we doen met Kerst het Kind vergeten… Er overheen leven en Hem niet missen. Dan is de Kerst mis en lopen we voorbij aan de inhoud die zo prachtig mooi is. Ik zou daarom tegen alle mensen willen zeggen: Loop eens een kerk binnen deze dagen, of een zangdienst. Lees meer over de inhoud van Kerst. Zoek het Kind. En ontdek Wie Hij werkelijk is...

Uit de krant