Historische avond over geschiedenis Katwijk

Algemeen
Katwijk- In het kader van de Week van de Geschiedenis gaven de heren Dolf en Paul Harff, vader en zoon, op woensdag 28 oktober in de Hoofdbibliotheek van Katwijk een lezing over Katwijk in de Tweede Wereldoorlog. De auteurs hebben twee jaar geleden reeds het boek "Katwijk 1940-1945, van dag tot dag" uitgebracht. Vrijdag 30 oktober wordt aan burgemeester Wienen van Katwijk de 2e druk van het boek overhandigd. Het boek beschrijft gebeurtenissen, groot en klein. Daarin wordt het verhaal verteld van een kustgemeente die de oorlog gehavend wist te doorstaan.

door Erwin Plug

Er wordt tegenwoordig nog veel over de wereldgeschiedenis, dus ook over de Tweede Wereldoorlog, gesproken. Katwijk heeft het in deze periode ook zwaar te verduren gehad. Evacuatie, afbraak van woningen, onderduiken, Jodenvervolging, verplicht werken in Duitsland, bunkerbouw in het duingebied en hongersnood. Aan de hand van een powerpointpresentatie werd door de heer D. Harff een beeld beschreven van kleine en grote gebeurtenissen die het leven in de oorlogstijd in Katwijk bepaald hebben. Het geeft een beeld van Katwijk die velen misschien niet kennen. Vooral het verhaal over het begin van de oorlog, toen de jodenvervolging in opkomst kwam en Katwijk niet echt mee wilde werken met de Duitsers om de joden in Katwijk in kaart te brengen. Uiteindelijk, na vele verzoeken, gaf Katwijk acht personen op, waarvan de helft uiteindelijk is overleden tijdens de oorlog. Ook moesten de scholen in het vissersdorp leerlingen doorgeven die van joodse komaf waren, maar uit principiële redenen wilden de scholen daar geen gehoor aan geven. De geschiedenis heeft reeds geleerd dat de jodenvervolging overal doorgezet heeft, dus ook in Katwijk.

Soldaat van Oranje
Na vele opsommingen van feiten en enkele korte verhalen werd door de zoon P. Harff het verhaal verteld over de Duitse kustverdediging aan de kust van Katwijk. De geschiedenis van de eens zo mooie boulevard, die gesloopt werd om de aanvallen van geallieerden vanaf de Noordzee goed te kunnen weerstaan. Slopen onder het mom van 'belemmering van het schootsveld', terwijl er vele bunkers en muren werden aangelegd tussen de noord- en zuidkant van Katwijk. Centrale punten waren het Uitwateringskanaal, het centrum bij de Witte Kerk en de zuidduinen met daar omheen nog enkele bunkers en beddingen met divers geschut. Dit alles werd opgebouwd door Nederlandse aannemers en hun bouwvakkers, waarbij nog werd aangemerkt dat de aannemers nog erger waren dan de Duitsers. P. Harff: ''De Nederlanders werkten en de Duitsers poseerden''. Beelden van na de oorlog volgden nog, waarop te zien was dat vele bunkers, vaak nog met geschut en al ingegraven werden. Enkele bunkers bleven nog staan en de Zeeverkenners hebben nog gebruik gemaakt van een centrale bunker bij de zuidduinen.
Het slotverhaal werd door senior Harff verteld en hij benadrukte de heldendaden die nog door diverse Katwijkers waren verricht in het verzet.
De Stijkelgroep kwam naar voren met de Katwijkse vissers Arie en Willem van der Plas en hoe ze uiteindelijk verraden waren. Menig Engelandvaarder kwam naar voren met de moedigste activiteiten aan de kust, verricht in zware oorlogstijden. Zelfs de 'Soldaat van Oranje' is bij Katwijk actief geweest om geheime agenten aan land te zetten.

Jubileum
Mooie verhalen van een roerige en droeve geschiedenis. Zeer gedetailleerd neergezet en verteld door vader en zoon Harrf. Een gepassioneerde en uit de hand gelopen hobby heeft al tot enkele boeken geleid: ''Eigenlijk is dit een jubileum. Ongeveer tien jaar geleden is het langzaam begonnen'', vertelt 'wetenschapper' Dolf Harff. ''Samen met mijn twee zoons kwamen we vaak in de duinen en kwam steeds meer de drive naar boven om alles wat daar gebeurd is en wat daar ligt vanuit de geschiedenis in kaart te brengen. Het gebied tussen IJmuiden en Den Haag was een strategisch belangrijk gebied, dus daarom hebben we daar zoveel over geschreven en verteld in de loop der jaren. Alles doen we zelf en daar gaat een hoop tijd en zelfs nog geld in zitten, want veel materiaal is niet zomaar te krijgen en kost wel eens geld'', zo vertelt, de van origine, Haarlemmer. De oudste zoon was reeds uit huis, maar samen met de andere zoon, die nog thuis woonde, heeft de heer Harff een behoorlijke geschiedenis van de kust in oorlogstijd in kaart gebracht: ''Het was op een gegeven moment ook een soort rouwverwerking om het verdriet van het verlies van mijn overleden vrouw, te kunnen verwerken. Het eerste boek is ook aan haar opgedragen. De 2e druk van het boek is sterk uitgebreid met ongeveerd 60 pagina's. Nog zo'n tien verhaallijnen zijn toegevoegd, evenals vele extra foto's, meer details en enkele aanpassingen die doorgevoerd zijn''.


Uit de krant