Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

‘Gewoon open die hap. Klaar!’

Algemeen

Wethouder Knape stuurde vorige week een brandbrief aan de regering. Deze brief gaf duidelijk aan dat niet-essentiële winkels minstens zo essentieel zijn. Een luidkeels pleidooi om versoepelingen waar dat veilig kan. Dit deed hij samen met een heel aantal andere gemeenten, provincies en veiligheidsregio’s in het land. Het punt was gemaakt en kennelijk duidelijk overgekomen. Tijdens de corona-persconferentie zei premier Rutte dat de winkels daags erna weer open konden. “Mooi dat dat gelukt is”, reageert de wethouder in het radioprogramma RTV Magazine.

De winkeliers konden dus weer opgelucht herademen en hun winkeldeuren weer wijd openzetten. En dat was geen moment te vroeg voor velen. Ondanks dat groene licht was men sowieso van plan om toch, uit protest, zaterdag open te gaan. Dit zou door de gemeente oogluikend worden toegestaan. Burgemeester Visser zegde toe niet te handhaven. In Zeezijde werden zeekaken en koffie uitgedeeld aan bezoekers. Een symbool voor droog brood, waar sommige ondernemers mee te maken hebben. 

Hun collega’s in de horeca- en cultuursector zagen dit met lede ogen aan. Hen is een mogelijke heropening over twee weken in het vooruitzicht gesteld. “Ik denk dat ook de horeca veilig open zou kunnen. Vooral die horeca waar mensen op vaste plekken zitten”, vindt Knape. “Je hoopt toch op meer perspectief voor ondernemers. Wat nu gegeven is, is toch al een belangrijke stap. Maar ondernemers in de horeca en cultuursector willen toch ook open. Zij zijn toch ook zwaar getroffen.” 

‘Corona hakt er diep in’
Woordvoerder Nico Haasnoot van de Zeezijde-winkeliers is blij met wat er nu weer wel kan. Tegelijkertijd ziet hij de toekomst nog niet zo zonnig in. “Twee jaar corona hakt er diep in. De compensaties zijn zwaar onvoldoende. Dat is ook de reden waarom we nu zeggen dat het zo niet langer kan. Het water staat niet aan onze lippen, het staat òver onze lippen! Het zal in de komende jaren moeten blijken of we hier echt uit kunnen komen. Laten we hopen dat we nu open kunnen blijven.”

Of dat bewaarheid zal worden durft wethouder Knape niet te voorspellen. “Het is wel duidelijk dat we allemaal anders met deze pandemie om moeten gaan en dat alles sluiten geen oplossing is. Sluiten berokkent niet alleen schade aan de bankrekening van de ondernemers maar ook mentaal. Ik denk daarom dat, als we weer op dat punt zijn, er wel iets iets groots moet gebeuren. 

‘Gewoon open die hap’
Schoenwinkelier Gijs de Vreugd, namens de Hoornes-winkeliers is kort en krachtig: “Gewoon open die hap. Klaar! Iedereen is er klaar mee volgens mij.” Men kan weer op dezelfde voet verder als voor de lockdown. “Dat is hartstikke goed te doen”, zegt Gijs. Hij is blij dat hij toch legaal open kon. “Je wilt niet tegen de regels ingaan. Dat mag niet en dat doe ik ook liever niet. Ik was wel opengegaan omdat dat gewoon toegestaan werd.” Hij constateerde dat de klanten blij waren dat de winkels weer open gingen.

Maar hoe nu verder? “Dit gaan we nooit meer doen”, zegt De Vreugd. “Dit had echt niet gehoeven. Kom op jongens. Gewoon een eindje doorrijden en je kunt in het buitenland gaan winkelen. Dat heeft toch helemaal geen zin! Ik heb echt geen goeie woorden voor die sluiting. Nu heel snel de horeca open doen en de cultuursector. Het is nu klaar! De mensen accepteren niet meer al die regels. Hou me ten goede. Het virus is er. Maar je moet er toch mee gaan handelen. Dit kan niet langer zo.”

‘Ik moet er niet aan denken’
Bakker Dik Haasnoot, voorzitter van de winkeliers aan het Bosplein, prijst zich gelukkig dat zijn winkels wel essentieel zijn. “Ik moet er niet aan denken telkens weer dicht te moeten. Je hebt dan die compensaties, maar als je ziet wat je terugkrijgt dan schiet je er alsnog bij in. Er wordt gewoon niet eerlijk vergoed. Zelf had ik dit nooit kunnen volhouden”, geeft hij ronduit toe.

Ook in de Hoornespassage was zaterdag alles weer als voor de plotselinge lockdown van december. | Foto: M. Wonnink

Uit de krant