Huibert Kralt en Reineke Korsman bij de tekening van de verbouwing van de Maranathakerk. | Foto: CvdS.
Huibert Kralt en Reineke Korsman bij de tekening van de verbouwing van de Maranathakerk. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Maranathakerk nieuw onderkomen voor Zorggroep ’s Heeren Loo

Algemeen

De verbouwing van de Maranathakerk is weer hervat. Deze week zijn er 45 heipalen in de grond van de Maranathakerk getimmerd. Daarmee is de droom van het echtpaar Huibert en Reina Kralt weer een stap dichterbij gekomen. 

Door Carin van der Spijk-Kralt

Met de aankoop van genoemde kerk heeft het echtpaar Kralt de verplichting op zich genomen om een deel van de kerk ook een maatschappelijke functie te geven. In de achterliggende periode zijn er gesprekken geweest met Stichting ’s Heeren Loo. ‘We vinden het heel fijn om de twee Zorggroepen die nu in de Korte Voorhouterweg 4 en in de Camphuijsenstraat 9 zijn gesitueerd, straks een plek te geven in de modern verbouwde Maranathakerk’, vertelt Huibert. 


Samen met Reineke Korsman, manager Zorg bij ’s Heeren Loo is Kralt in de lege kerk aanwezig om over deze samenwerking te spreken. Op de grond zijn 45 vierkanten uit de betonnen vloer gefreesd, waar de heipalen worden in getimmerd. Een goede fundering om zo de woonlagen op te bouwen.

‘We zijn heel blij dat we straks van 2 locaties parttime wonen naar 1 locatie parttime wonen gaan’, vertelt Reineke. Ze legt uit: ‘s Heeren Loo was al langere tijd op zoek naar een nieuwe gezamenlijke plek. Om deze te vinden was best wel lastig, ook omdat we graag in het dorp willen blijven. Je merkt dat er met onze cliënten en de inwoners altijd een leuk contact is. Als zorggroep zijn we echt geïntegreerd. Parttime wonen betekent dat onze cliënten een week bij ons logeren, en een week thuis zijn. Het aantal verblijfplekken blijft net als nu ook 14.’

Op de begane grond komen 2 woonkamers met slaapgelegenheden en 5 aparte slaapkamers. Op de eerste verdieping worden 5 slaapkamers gerealiseerd. 

Ook gaat de wens van ’s Heeren Loo in vervulling om plaats te bieden aan cliënten voor begeleid zelfstandig wonen. ‘Aan de kant van de Burg. Meijboomstraat worden hiervoor 5 appartementen gerealiseerd. De ruimte met daarin het orgel, preekstoel en een aantal kerkbanken wordt straks een ontmoetingsruimte’, vertelt Reineke. Ze benadrukt dat elke woonunit een eigen entree krijgt. Ook is er straks ruimte om busjes op het eigen terrein te rijden en-of te parkeren, zodat dit geen oponthoud in de straat geeft. Ook is er altijd iemand dag en nacht aanwezig, als zorgteam en als aanspreekpunt. 

Planning
Dertien augustus jl. is de gemeentelijke vergunning verleend. Woensdag 1 september is Triplets Vastgoed, het bedrijf van Huibert Kralt, begonnen met de verbouwing van het gemeentelijke monument. ‘We verwachten dat eind oktober de vergunning onherroepelijk wordt en daarmee wordt ook de financiering definitief. Dan kunnen we ook echt aan een planning gaan werken. We hebben ruime afspraken gemaakt om een en ander uiterlijk 1 juli 2023 gerealiseerd te hebben. De hoop en wens is om een jaar eerder de woningen op te leveren’, aldus Huibert.

Naast de woningen voor zorggroep ’s Heeren Loo worden op de 2e en 3e verdieping 9 zelfstandige huur appartementen, 50 tot 55 m2, gerealiseerd. ‘De worden heel gaaf, met in de nok van de kerk uitzicht over het hele dorp’, vertelt Huibert. Hij voegt er aan toe dat het hele project gaaf is: ‘We zijn blij met de samenwerking met ’s Heeren Loo en hopen dat veel mensen in de toekomst hier een mooie woonomgeving zullen krijgen’.

Uit de krant