Afbeelding
Foto: Carin van der Spijk

column: Toren in Zicht

Column Columns

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet. 

Hoe makkelijk kan het zijn. Als we dit met elkaar volgen, dan ziet de wereld er veel mooier uit…... Maar in de praktijk werkt dit niet, en is dit moeilijk na te leven. Krabbelen we langzaam uit het coronadal, worden we van alle kanten geconfronteerd met een ander virus: ‘racisme’. Bewust schrijf ik hier virus, omdat elke mens hiervan iets in zich meedraagt. Ook al willen we dit niet. Er kan toch niemand voor racisme zijn? Wie bepaalt dat hij of zij beter is dan de ander?

Als ik naar mezelf kijk vind ik mezelf ruimdenkend. Ik probeer iedereen in zijn of haar waarde te laten. Ik vind het vaak moeilijk om ergens een mening over te hebben. Omdat je veel onderwerpen van verschillende kanten kunt belichten. Hier is iets voor te zeggen, maar als je het zo bekijkt, is dat ook niet zo gek…...Maar waar komen dan die nare gedachten vandaan die vaak over andere mensen gaan? Waarom is er geen rij bij de kassière die een hoofddoekje draagt, en staan er bij haar collega met lang blond haar wel mensen in een rij te wachten om hun boodschappen af te rekenen?

Een vreedzame demonstratie, met in acht neming van de anderhalve meter afstand om coronabesmetting te voorkomen, moet kunnen. Maar waarom lopen zaken uit de hand, zoals ze de laatste dagen-weken uit de hand zijn gelopen? Actie vraagt om een reactie. Eén scherpe opmerking van een bekende Nederlander en er is weer voldoende gespreksstof op TV in de talkshows….Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar zijn er ook grenzen? Waarom maken we opmerkingen waardoor andere zich gekwetst voelen? Veel vragen waar iedereen een mening over heeft en die mening te pas en te onpas laten horen.

Misschien moeten we eens wat minder onze mening ventileren. Gaan we in gesprek met andere mensen, laat het dan een gesprek zijn waar we iets aan hebben en van kunnen leren. Dat begint, om goed naar elkaar te luisteren. En hoe moeilijk is dat: goed luisteren naar elkaar. Wat beweegt de ander een bepaalde actie te doen? Ware interesse tonen in je medemens, dat maakt het leven meer waardevol. En ik weet bijna zeker ook een stuk mooier en rustiger. Want mensen zijn uniek:
All Lives Matter.

Carin van der Spijk-Kralt
Column Toren in Zicht uit De Rijnsburger.

Uit de krant