Burgemeester Visser bij het Bevrijdingsmonument in gesprek met de leerlingen. | Foto: CvdS.
Burgemeester Visser bij het Bevrijdingsmonument in gesprek met de leerlingen. | Foto: CvdS.

Leerlingen staan stil bij Bevrijdingsmonument

Algemeen

De leerlingen van groep 8 van de Wegwijzer in Rijnsburg hebben woensdagochtend, het Bevrijdingsmonument op het Burg. Koomansplein over gedragen aan de leerlingen van groep 8 van de Julianaschool. Burgemeester Cornelis Visser kwam speciaal langs om hierbij aanwezig te zijn.

Rondom het monument sprak de burgemeester samen met de leerlingen over de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Nederlands-Indië. Op het monument staan de namen van mensen die vanuit Rijnsburg in het verzet hebben gezeten. ‘Zij hebben gevochten voor onze vrijheid. Het is goed om hier elk jaar bij stil te staan. Aan deze helden hebben wij onze vrijheid te danken’, zo liet burgemeester Visser weten. Hij nodigde de leerlingen en hun familie uit om ook op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking weer naar deze plek te komen. 

Symbolisch werd het monument middels een fotolijst door Mick van de Wegwijzer overhandigd aan een leerling van de Julianaschool. 

Als voorbereiding op de overdracht van oorlogsmonumenten volgen de leerlingen het onderwijsproject ‘Adopteer een monument’ van Comité 4 en 5 mei. Het project geeft basisschoolleerlingen meer inzicht in de wezenlijke waarden van het begrip ‘vrijheid’. 

Bij deze overdracht werden door leerlingen van de Julianaschool bloemen neergelegd bij het monument. 

Uit de krant