Afbeelding
Foto: pr

Ervaringen delen en anderen helpen

Algemeen

Marco den Engelsman vertelt in deze tweewekelijkse rubriek over zijn belevenissen als Energiecoach. Gratis energie advies ontvangen? Vraag bij de gemeente of er een energiecoach langs kan komen.

https://extra.katwijk.nl/wonen-verkeer-en-leefomgeving/duurzaamheid/energiecoaches

Toen ik vijfentwintig jaar geleden ons oude huis uit 1927 in Katwijk betrok, had ik geen idee over het energieverbruik. Het was normaal. Gas was haast gratis en elektriciteit niet duur.

Door de jaren heen daalde ook bij mij het besef in dat energie die je verbruikt wel ergens vandaan moest komen. Gas uit Slochteren en kolen, ja waar kwamen die eigenlijk vandaan?

Kerosine dat kwam toch uit Saoedi Arabië? Olie genoeg daar. Dus vlogen we de wereld rond en zaten we lekker bij onze verwarming op 20 graden en onze ouderwetse houtkachel. Het leven was goed. De winters waren koud.

Toch sprak er een stemmetje in mijn hoofd dat er iets niet in orde was. Kunnen we zo doorgaan met het opstoken van onze planeet? Omdat al die wereldproblemen toch niet door ons op te lossen zijn, begonnen we het huisproject om minder energie te verbruiken. Dat valt nog niet mee met een huis met enkel glas, mooi glas in lood, enkelsteense muren en ongeïsoleerd dak en vloer. We hebben het wel gedaan, stap voor stap, in 10 jaar tijd.

Energiebesparing

Een advertentie in de krant wees mij erop dat de gemeente Katwijk vrijwilligers heeft die dorpsgenoten helpen met energiebesparing. Dat leek me wel wat, energiecoach worden. Dan kan ik mijn ervaringen delen, andere mensen helpen en je komt nog eens ergens. Het belangrijkste is dat ik zo meer voor het milieu kan doen dan wanneer ik alleen zelf maatregelen neem.

Onafhankelijk

Inmiddels zijn we een paar jaar en heel veel verhalen verder. Wat is dit leuk bij mensen langs gaan en ze echt kunnen helpen met de vragen die ze hebben, op vrijwillige basis dat wel. Ja, daar stond ik in het begin ook wel even van te kijken. In de praktijk voelt dit goed. De energiecoach is daardoor echt onafhankelijk en kan ook op afstand kijken naar de maatregelen die bijvoorbeeld de overheid neemt. Onze club energiecoaches is ook hiervoor nuttig gebleken, als vraagbaak voor de gemeente.

Al die bezoeken leveren mooie verhalen op. Verhalen die ik de komende tijd in de vorm van een column op deze plaats graag wil delen. Misschien zit er iets voor je bij.

Uit de krant