Anna weer verenigd met haar ouders Jan en Anja, broer Machiel en zijn vriendin Mara. | Foto: pr
Anna weer verenigd met haar ouders Jan en Anja, broer Machiel en zijn vriendin Mara. | Foto: pr Foto: pr

An in Japan: Na acht maanden herenigd met familie

Algemeen

Bijna 8 maanden in Japan en ik heb voor het eerst weer mijn familie gezien! Mijn ouders (Jan en Anja), broer Machiel en zijn vriendin Mara zijn mij op komen zoeken in Japan, zodat we met z’n allen mijn en mijn broers verjaardag konden vieren: 18 en 21 zijn dan ook wel speciale leeftijden. We hebben niet alleen onze verjaardag gevierd, we zijn een week lang met z’n allen allemaal nieuwe plekjes gaan ontdekken. Mijn familie zal ook een stukje schrijven over hun ervaringen hier in Japan. Dit keer is het dus niet An in Japan, maar An&An en de rest in Japan!

Voor onze verjaardag heeft mijn gastgezin ons uitgenodigd om naar een izakaya te gaan. Een izakaya is een restaurant (vaak met traditioneel Japans interieur) waar je allemaal verschillende hapjes bestelt samen met een drankje. De hele tafel stond bomvol en we hebben er allemaal zeer van genoten.
Ook is het hier een traditie om shortcake, een heerlijke slagroomtaart met aardbeien, te eten op je verjaardag. Onze verjaardag valt dan ook precies goed, omdat in maart het aardbeienseizoen begint.

Verjaardagen zijn hier niet zo’n groot gebeuren als in Nederland of andere landen. Je viert het gewoon samen met je gezin en eet in de avond gezellig een stukje taart.  
Nu een beetje over mijn reis met mijn familie. We zijn naar veel plekjes geweest, sommigen wat meer toeristisch dan anderen. Iets wat mij heel erg opviel, waar dan ook, was dat als mijn familie Japans probeerde te spreken of de cultuur probeerde te begrijpen, waren veel Japanners daar al heel dankbaar voor. Ik werd ook erg blij dat mijn familie het probeerde, omdat Japan echt een dierbaar land voor mij is geworden. Ik wilde iedereen de geweldige cultuur, taal en gewoontes laten zien en dat is aardig gelukt. Van wat ik heb meegekregen vindt mijn familie Japan een erg leuk land, maar daar laat ik ze zelf wat meer over vertellen!  

Het verhaal van de familie

Maandag 18 maart was het dan eindelijk zover; de reis naar onze An in Japan kon beginnen! Na een directe vlucht van zo’n 13 uur landden we op Osaka Kansai, Japanse tijd 09.30 uur, Nederlandse tijd 01.30 uur... 

Uitvinden hoe we naar het afgesproken ontmoetingspunt konden komen met het openbaar vervoer was nog even een dingetje, maar met hulp van één van de weinige Japanners die Engels sprak, lukte het. En daar was ze dan, onze An! Om na ruim 7 maanden je kind weer in de armen te kunnen sluiten is een onbeschrijflijk fijn gevoel.
Na aankomst heeft Anna, en ook haar gastgezin, ons op sleeptouw genomen in het land van de rijzende zon. Wat een prachtig en fascinerend land, wat een ontzettend aardige en behulpzame mensen! We snappen nu heel goed waarom onze Anna zich hier thuis voelt en zo op haar gemak is. Als je als toerist interesse toont in de cultuur of bijvoorbeeld probeert om iets te bestellen in het Japans (lang leve DuoLingo!), dan wordt dat heel duidelijk op prijs gesteld.

Anna spreekt al heel goed Japans, dus zij wordt bijna als local behandeld.

Stedentrips

We hebben drie steden bezocht: Osaka, Kyoto en Kobe. Alle drie heel verschillend met een eigen karakter en ‘gevoel’, maar alle drie zó de moeite waard! Osaka is jong en trendy, Kyoto traditioneel en Kobe een havenstad met wat meer flaneermogelijkheden, het zien en gezien worden.

Bijzondere ervaring

Eerlijk gezegd stond Japan niet hoog op onze wensenlijst voor vakantiebestemmingen, maar door de omstandigheden werd het met stip nummer 1. We kunnen niet anders zeggen: Japan is een bijzondere ervaring en deze reis zal ons altijd bijblijven. Dank lieve Anna, door jou hebben we deze bijzondere herinneringen kunnen maken!

Anja Krijgsman

‘We zijn een week lang met z’n allen allemaal nieuwe plekjes gaan ontdekken.’ | Foto: pr
Afbeelding

Uit de krant