Een eerder protest van omwonenden tegen het gebruik van Beaumix .
Een eerder protest van omwonenden tegen het gebruik van Beaumix . Foto: Marc Wonnink

Door Beaumix vervuild water onder Tjalmaweg aangetroffen

Algemeen

In de pompkelder onder de N206 - Tjalmaweg is vervuild water aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Katwijk. De Provincie Zuid-Holland heeft op verzoek van de gemeente Katwijk per direct het lozen van water uit de pompkelder in het oppervlaktewater stopgezet.

Beaumix

Aannemer Boskalis heeft bij de verbreding en verdieping van de Tjalmaweg Beaumix gebruikt. Beaumix bestaat uit bodemas uit afvalenergiecentrales. Voormalig wethouder Rien Nagtegaal noemde het ‘juridisch toegestane rotzooi’.

Op aandringen van de omgeving heeft de gemeente besloten de komende tien jaar het oppervlakte- en grondwater te monitoren. In het grond- en oppervlaktewater zijn tot nu toe geen bijzonderheden te zien. Wel zijn er in het drainagewater dat vanaf de Tjalmaweg komt, stoffen aangetroffen die afkomstig zijn uit Beaumix.

Dat drainagewater wordt direct op het oppervlaktewater van de parkstrook in Valkenburg geloosd. Dat blijkt nu vervuild. Direct heeft de gemeente dit gemeld bij de provincie Zuid-Holland, als zorgdrager van dit project, en het Hoogheemraadschap van Rijnland. ‘Wij blijven in overleg met deze partijen, die nu samenwerken om de grootte van het probleem te bepalen en tot een oplossing te komen.’

Lozen stopgezet

Rijnland bevestigt dat de gemeten waarden niet wenselijk zijn voor het oppervlaktewater. Om elk risico uit te sluiten heeft de provincie Zuid-Holland de lozing van dit drainagewater op het oppervlaktewater in de parkstrook, dat sinds maart een aantal keren heeft plaatsgevonden, direct stopgezet. Er vindt momenteel geen afwatering vanuit de pompkelder meer plaats. ‘Er is daarom nu geen risico op negatieve effecten omdat er niet geloosd wordt in de parkstrook,’ zo meldt de gemeente.

Er wordt nu gekeken welke maatregelen getroffen moeten worden. Totdat deze maatregelen in beeld zijn, zal het drainagewater op een andere manier verwijderd worden.

Drainagewater uit pompkelder

Onder de vernieuwde Tjalmaweg is een pompkelder gebouwd. Dit is een grote betonnen bak waarin water vanaf en rondom de weg wordt opgevangen. Het gaat om twee waterstromen. Het regenwater dat op de weg terechtkomt, stroomt naar de zijkant van de weg en loopt van daar via rioolkolken de pompkelder in. Om de weg droog te houden, ligt onder de hele verdiepte ligging een drainagesysteem. Het regenwater dat in de bermen valt, wordt via het drainagesysteem afgevoerd naar de pompkelder. Deze laatstgenoemde waterstroom komt in contact met de toegepaste Beaumix. Beide waterstromen worden vanuit de pompkelder direct op het oppervlaktewater in de parkstrook geloosd. Uit de resultaten van de bemonstering blijkt dat in het drainagewater stoffen zitten die te relateren zijn aan Beaumix.

Uit de krant