Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Musea in Katwijk krijgen geld voor meer jongeren

Algemeen

Om jongeren meer in contact te laten komen met de lokale cultuur, heeft het college van burgemeester en wethouders de ‘subsidieregeling uitvoeringsbudget cultuureducatieprogramma musea’ in het leven geroepen. Met 90.000 euro in de pot.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘Het gaat om het verder professionaliseren van onze musea. En dat die musea aantrekkelijker worden voor de jongere doelgroep’, legt wethouder Sonny Spek uit.

De gemeente reserveert al van 2023 tot 2026 jaarlijks een bedrag van 60.000 euro om scholen gratis naar lokale musea te laten gaan. Die wens staat in het coalitieakkoord.

Maar meerdere betrokken partijen stellen dat het gratis maken van museumbezoek door scholen minimaal effect zal hebben. Cultuureducatie zou meer moeten aansluiten bij wat jongeren nodig hebben.

Het college heeft daarom besloten om het deel van het budget van vorig jaar (30.000 euro) en de 60.000 euro voor dit jaar samen te voegen in die nieuwe subsidieregeling.

‘Alle lokale musea en vergelijkbare instellingen die een plan hebben om de cultuureducatie beter aan te laten sluiten op de jongere doelgroepen kunnen in het 2e kwartaal van 2024 een maximaal bedrag van 15.000 euro aanvragen’, staat in de nota. Met 90.000 euro in de pot, zouden zes instellingen dat maximale bedrag binnen kunnen halen. Wanneer dat budget wordt overvraagd, dan ‘zal de subsidie evenredig verdeeld worden’.

Een van de voorwaarden luidt, dat er samengewerkt moet worden met het basis- en voortgezet onderwijs. Ook moet in de aanvraag worden aangegeven hoe de jongere doelgroep bereikt denkt te worden.

Spek: ‘We hopen dat er aanvragen worden ingediend en dat jongeren meer in contact komen met de lokale cultuur en het rijke museumleven.’

Uit de krant