Delen van de Atlantikwall zijn zichtbaar in Katwijk en omgeving. | Foto: pr
Delen van de Atlantikwall zijn zichtbaar in Katwijk en omgeving. | Foto: pr Foto: pr

Bunkers in Katwijk en Valkenburg open tijdens de landelijke Bunkerdag

Algemeen

Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Noordwijk zijn Atlantikwall Museum en Museum Engelandvaarders te bezoeken. Ook is dit jaar het Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg weer geopend.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In en rondom Noordwijk en Katwijk werden omvangrijke verdedigingswerken aangelegd. Door de aanwezige militaire installaties is het een gewild doelwit van de geallieerden. Menig maal klonk het luchtalarm en in totaal is het dorp ongeveer dertig keer gebombardeerd.

Bunkerdag in Noordwijk en Katwijk

Langs het fietspad in de duinen ten noorden van Noordwijk, is de voormalige vuurleidingsbunker nu het Atlantikwall Museum Noordwijk. De S414 vuurleidingpost is een drie etages tellende bunker waar commando werd gevoerd over de batterij. Het museum laat zien hoe het leven in de bunker eraan toe ging. Vlak bij het museum ligt een munitiebunker waar nu het Museum Engelandvaarders is gehuisvest. Je leeft er mee met de mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten en vanuit Engeland de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan voortzetten. Bezoekers kunnen hier diverse activiteiten, waaronder een Escape Game op een tablet, ondernemen. Een morseapparaat leert ze hier hoe er in die tijd werd gecommuniceerd.

Aan de boulevard van Katwijk is een stuk tankmuur ontsloten door het DUNAatelier. Het gehele monument bestaat uit diverse elementen die in Katwijk als verdedigingslinie vanaf de zee waren opgesteld. In het naastgelegen atelier is een kleine expositie en korte film over Katwijk in de oorlogstijd. 

Ook is dit jaar weer het bezoekerscentrum in de telefooncentrale op voormalig marinevliegkamp Valkenburg geopend. In de expositie wordt de geschiedenis van het vliegveld (1939-2006) verteld. 

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Uit de krant