Afbeelding

Duurzaamheidslening ongekend succes, extra geld nodig

Algemeen

De duurzaamheidslening van de gemeente Katwijk is een doorslaand succes. Zo een groot succes dat een verhoging van het budget van januari, al weer op is. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad nu 2,6 miljoen euro extra vrij te maken.

Door Marc Wonnink

‘In de periode van oktober tot en met maart 2023 heeft er een grote stijging van het aantal verstrekte duurzaamheidsleningen plaatsgevonden. Hoewel dit een erg positieve ontwikkeling is, is een nieuwe storting eerder dan verwacht nodig om door te gaan met het verstrekken van de duurzaamheidsleningen,’ zo schrijft het college.

De duurzaamheidslening stamt uit 2016. Inwoners met een bestaande koopwoning kunnen tegen 1,6% procent rente een bedrag van € 2.500,- tot € 25.000,- lenen om hun woning te verduurzamen. De afgelopen jaren is de vraag naar de duurzaamheidsleningen fors toegenomen. Inwoners verduurzamen hun woning steeds vaker. Mede door de gestegen energieprijzen.

Het budget voor de duurzaamheidsleningen dreigde eind 2022 al op te raken, ondanks eerdere stortingen. De gemeenteraad heeft daarom eind 2022 het krediet verhoogd met 1,4 miljoen euro tot 3,1 miljoen euro.

Het afgelopen half jaar is er opnieuw een stijging waargenomen in het aantal verstrekte duurzaamheidsleningen, waardoor het budget wederom eerder op dreigt te raken dan verwacht. ‘Hierdoor is een storting door de raad op de duurzaamheidsrekening weer nodig’, schrijft het college van burgemeester en wethouders.

Momenteel wordt ruim twee ton per maand geleend aan inwoners van onze gemeente. De pot van 3,1 miljoen euro raakt daardoor steeds leger. Met de storting van 2,6 miljoen euro denkt het college de komende twaalf maanden leningen te kunnen blijven verstrekken. ‘Hierbij houden we rekening met het feit dat de zomermaanden over het algemeen rustiger van aard zijn dan de wintermaanden.’

De 1,4 miljoen euro die in januari dit jaar werd gestort, is inmiddels bijna op. ‘Een nieuwe storting is nodig om door te gaan met het verstrekken van duurzaamheidsleningen.’

Maatregelen

Inwoners van onze gemeente gebruiken de lening steeds vaker voor zonnepanelen. Maar ook HR++ glas is populair, net als verschillende vormen van isolatie en warmtepompen.

De duurzaamheidslening wordt ook uitgebreid met waterbesparende maatregelen. Zo kan men binnenkort subsidie aanvragen voor de aanleg van regenwatersystemen, met uitzondering van regentonnen. ‘Wij hopen hiermee onze inwoners extra te stimuleren om deze maatregelen aan te schaffen ter verduurzaming van hun woning.’

De gemeenteraad geeft binnenkort het oordeel over het voorstel van burgemeester en wethouders.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement.

Uit de krant