Op De Windvang kunnen leerlingen wat te eten pakken als ze niets mee hebben. | Foto: Cor de Mooy
Op De Windvang kunnen leerlingen wat te eten pakken als ze niets mee hebben. | Foto: Cor de Mooy Foto: Cor de Mooy

Voor elke leerling ontbijt en lunch

Algemeen

De gemeente wil ervoor zorgen dat leerlingen kunnen ontbijten en lunchen zonder dat dit geldzorgen geeft bij de ouders. Daarom is er, naar aanleiding van het winterplan, een pilot gehouden. Deze pilot betreft het dagelijks verstrekken van een schoolontbijt en -lunch voor leerlingen die het nodig hebben. De ervaringen zijn inmiddels in kaart gebracht.

Er is een budget van 2 euro per kind per week aangehouden en een aanvraag voor 4 maanden. Zo is er voor iedere school geld beschikbaar. Het voordeel van deze optie is dat scholen zelf kunnen bepalen wat voor voeding zij kopen of een groente en fruit-abonnement afsluiten.

Ervaringen scholen

Voor de scholen bleek het enorm lastig om het aanbod toe te spitsen op de bedoelde doelgroep. Armoede is tenslotte niet altijd zichtbaar. Er is enerzijds schaamte. De problemen zijn ook niet altijd inzichtelijk, hoewel ze er wel degelijk zijn. Broodtrommels zijn veelal goed gevuld. Dat kan tegelijk weer ten koste gaan van andere noodzakelijke dingen. Een aantal scholen heeft daarom geen aanvraag heeft ingediend. Zij vonden het heel lastig om te zien welke kinderen iets extra’s nodig hebben en hadden liever voor iedereen iets aangevraagd. Daarnaast is er praktisch veel te regelen om voor enkele leerlingen iets extra’s aan te bieden.

Een bedrag van 2 euro per week is wel voldoende, maar zou toch iets hoger mogen. De scholen zouden het voor alle leerlingen moeten kunnen aanvragen. Dit maakt de speelruimte groter. Zo kunnen de middelen zo breed mogelijk worden aangeboden.

Vergeten boodschappen

Er zijn scholen die via een fruitleverancier iedere dinsdag fruit verstrekken. Ieder kind krijgt drie stuks fruit.

Bij Vakcollege Rijnmond konden de leerlingen voor de kantine een kortingskaart kopen om korting te krijgen op producten. Leraren hebben in pauzes geobserveerd welke leerlingen vaak een kortingskaart kochten en welke kinderen de korting echt nodig hadden. Achttien kinderen hebben nu een kortingskaart gekregen. Hier wordt goed gebruik van gemaakt. Daarnaast koken de leerlingen vanuit het Vakcollege Rijnmond voor mensen met een klein budget.

De Windvang heeft een andere oplossing. Onder het motto van ‘oeps, vergeten’ kunnen leerlingen anoniem iets meenemen. 

Directeur Vincent van der Kooij: ‘We bestellen iedere week bij Albert Heijn XL voor 100 euro boodschappen. Als het wat hoger uitvalt, dan legt de winkel dat bij. Een medewerker zoekt de boodschappen bij elkaar en let zelfs op de aanbiedingen. Zo kunnen we in elke klas elke week een krat met etenswaren neerzetten. Leerlingen kunnen zo zonder enige gêne iets uit de bak pakken en dat meenemen.

Dat kunnen we zo 36 weken lang doen. We gaan evalueren wat er wel meegenomen wordt en wat niet. Dat koppelen we terug naar de supermarkt. Het moet natuurlijk wel helpend blijven.’

De kratten gaan elke week zo ongeveer leeg. ‘Wat er aan verse producten overblijft, dat wordt onder alle leerlingen verdeeld.

Ministeriële regeling

Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis lanceren in samenwerking met het ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap het Programma Schoolmaaltijden. Het programma moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen in Nederland met een volle buik in de klas zitten, zodat ze vol energie de lessen kunnen volgen. 

Het programma richt zich op basisscholen en middelbare scholen waarvan minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen. Hiervoor is € 100 miljoen beschikbaar gesteld.

Er zijn twee opties: budget om maaltijden op school te organiseren of hulp aan ouders/verzorgers in de vorm van boodschappenkaarten. Zo kunnen scholen kiezen welke steun het beste past bij hun wensen, leerlingen en mogelijkheden. 

Tegelijk komen niet alle scholen in aanmerking voor Programma Schoolmaaltijden. Vakcollege Rijnmond en andere VO-scholen komen niet in aanmerking terwijl zij de subsidie wel goed kunnen gebruiken. Ook in deze scholen hebben kinderen last van armoede. Zij zouden graag gebruik willen blijven maken van de tegemoetkoming. Hetzelfde geldt voor het primair onderwijs. Ook hieronder zijn er scholen die niet in aanmerking komen voor de regeling.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement.

Uit de krant