Prinses Margriet met de seinlamp van het Katwijks Museum en voorzitter Hubert Nijgh bij de lancering van de databank. | Foto: Joyce de Vries
Prinses Margriet met de seinlamp van het Katwijks Museum en voorzitter Hubert Nijgh bij de lancering van de databank. | Foto: Joyce de Vries Foto: Joyce de Vries

Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 neemt databank officieel in gebruik

Algemeen

Stichting koopvaardijpersoneel 1940-1945 lanceerde vorige week donderdag de databank waarin opgenomen ruim 19.500 vaarplichtige zeelieden van de Nederlandse Koopvaardij, informatie over meer dan 1.300 Nederlandse schepen en een overzicht van Nederlandse en buitenlandse slachtoffers op de Nederlands vloot aan geallieerde zijde. Daarnaast is ook een overzicht van de talloze onderscheidingen die zijn uitgereikt, waaronder 6 Ridders Militaire Willemsorde, 66 dragers van de Bronzen Leeuw en 197 Bronzen Kruizen.

De dag begon bij Nationaal koopvaardijmonument de Boeg te Rotterdam waar burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland samen met Voorzitter van de stichting Hubert Nijgh Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet ontvingen voor de jaarlijkse Herdenking.

Kransen

Er werden meerdere kransen gelegd bij het monument waar de omgekomen zeelieden herdacht werden. Burgemeester Aboutaleb en Havendominee Helene Perfors hielden een toespraak.

Na het defilé verzamelden de gasten zich in Restaurant Prachtig onder de Erasmusbrug voor en kop koffie. De Prinses kreeg alvast een inkijkje in de databank die ze kort daarna zou lanceren. Wethouders Jacco Knape en Sonny Spek van Katwijk waren aanwezig bij de lanceringsceremonie.

Maar liefst 147 Katwijkers en 4 Rijnsburgers deden dienst onder de vaarplicht op onze vloot aan geallieerde zijde.

Katwijkse Seinlamp

Mezzo Sopraan Emma Brown zong onder begeleiding van het Nederlands Douane Orkest o.l.v. Bjorn Bus enkele liederen. Katwijker Nijgh hield een korte toespraak waarin hij enkele successen van de stichting in het afgelopen jaar toelichtte. Gastspreker en nazaat van koopvaardijveteraan Mr. Dr. Bob Heeren vertelde over de oorlogsjaren van zijn opa Pieter Heeren en zijn gevangenschap in een jappenkamp.

Ilja, de twaalfjarige achterkleindochter van de Katwijkse koopvaardijveteraan Arie Nijgh, ontstak de door het Katwijks Museum beschikbaar gestelde seinlamp waarmee enkele ogenblikken later Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden een lichtsignaal seinde naar Museumschip Volharding 1 die het signaal beantwoorde met een lange stoot op de stoomfluit, vergezeld door een RPA vaartuig van het Rotterdamse Havenbedrijf.

Daarmee was de lancering een feit en vanaf dat moment kunnen mensen gratis informatie vinden over zeevarenden in de Tweede Wereldoorlog, de schepen waarop zij dienstdeden en meer dan 750 gebeurtenissen zoals luchtaanvallen of torpederingen.

Krans leggen

Voorzitter Nijgh en bestuurslid Rietbergen hebben in de avond de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk in Asterdam bijgewoond en hebben daarna een krans gelegd tijdens de Nationale dodenherdenking op de Dam.

Op de Nationale televisie was in diverse nieuwsuitzendingen aandacht voor de lancering en de gastspreker was vorige week donderdagmiddag met zijn vader in de uitzending van Tijd voor Max bij de NPO.

Al duizenden keren

De databank is inmiddels al duizenden keren geraadpleegd. Jos Rozenburg, onderzoeker en samensteller van de databank, heeft zijn handen vol aan de inmiddels honderden informatie verzoeken die binnen zijn gekomen.

Dat er hiermee in een enorme behoefte voorzien blijkt wel uit de hartverwarmende reacties die we hebben ontvangen. ‘Er zitten zeer ontroerende verhalen bij van mensen die ons dankbaar zijn dat de naam van hun voorouder in onze databank staat en dat daarmee hun enorme inzet in de Tweede Wereldoorlog dan toch, ook al is het veel te laat, erkend is’, aldus voorzitter Nijgh.

www.koopvaardijpersoneel40-45.nl

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement.

Uit de krant