| Foto: Aad van Duijn
| Foto: Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

Nog veel hobbels voor Cultuurbedrijf

Algemeen

Over twee jaar moet het nieuwe Cultuurbedrijf klaar zijn. Maar dat is wel het droomscenario. Voor het zover is, moeten er behoorlijk wat hobbels worden overwonnen om dat droomscenario uit te laten komen. Dat blijkt na het doorlezen van het voorstel van het college van burgemeester en wethouders over ‘Huisvesting Cultuurbedrijf’.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Dat Cultuurbedrijf (bestaande uit bibliotheek, muziekschool en K&O) wordt gehuisvest in de hoofdlocatie De Burgt in Rijnsburg en enkele panden op het Emmaplein in Katwijk aan Zee.

Een van hobbels betreft het parkeren. Volgens het gemeentelijk parkeerbeleid is er in de ‘huidige situatie een tekort aan parkeerplaatsen om alle ontwikkelingen mogelijk te maken’. 

Als oplossingen stelt het college voor om extra parkeerplaatsen op maaiveld te realiseren en eventueel ‘parkeerregulering invoeren’. Voor nieuwe plekken moet wel overlegd worden met bewoners. 

Nog een mogelijkheid is ‘aanpassing van het programma van het Cultuurbedrijf’. ‘Dit is mogelijk een wijziging van het programma-aanbod voor de zaterdagmiddag. De partners in het Cultuurbedrijf hebben aangegeven dat dit tot de mogelijkheden behoort’, staat in het voorstel aan de gemeenteraad.

Vereniging van Eigenaren

Nog een hobbel is de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het Emmaplein en Noordzeepassage. Die VvE moet formeel instemmen met de verbouwingsplannen. En een eerder plan om het Cultuurbedrijf onder te brengen in de Noordzeepassage ging niet door omdat de VvE destijds niet akkoord ging. Lichtpuntje is, dat er al informeel overleg is gevoerd en ‘dit heeft tot een positieve grondhouding geleid’, ook al zijn er wel zorgen over geluidsoverlast tijdens de werkzaamheden en van de technische voorzieningen.

Ook moet er nog een bestemmingsplanwijziging voor het Emmaplein worden aangevraagd.

Kostenplaatje

Dan is er nog de financiële hobbel. Er is al jaren 10,7 miljoen euro gereserveerd voor het Cultuurbedrijf, maar in die jaren zijn de bouwkosten fors gestegen.

Lees meer in De Katwijksche Post van deze week.

Uit de krant