Afbeelding
Foto: pr

Toename agressief gedrag tegen ambtenaren

Algemeen

Meer Katwijkse ambtenaren worden geconfronteerd met agressie en verbaal geweld. Dat blijkt uit het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) over 2021. In dat jaar kregen 1 op de 4 medewerkers te maken met verbaal geweld tegenover 1 op de 5 in 2019.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Van de 583 medewerkers hebben 391 hun medewerking verleend; een respons van 67%. Die respons is wel het laagste percentage van de zeven metingen die sinds 2007 zijn gehouden. Het hoogste percentage was in 2018: 89 procent

Burgemeester Cornelis Visser schrijft in een brief aan de gemeenteraad, dat de landelijke trend van toenemende agressie tegen overheidsambtenaren ook aan Katwijk niet voorbij gaat.

‘De opmerkingen die op straat en vooral op social media voorbij komen, worden steeds grover, zijn steeds vaker gericht aan één of meerdere personen en slaan soms zelfs door naar bedreiging.’ Visser benadrukt, ‘dat wij direct aangifte doen wanneer grenzen overschreden worden’.

Het zijn met name de medewerkers van dagelijks beheer, handhaving en het wijkteam dat te maken had met agressief gedrag. Er was geen sprake van lichamelijk geweld.

Ondanks die toename geven de ambtenaren hun werkgeluk het rapportcijfer 7. Ook is er een ruime voldoende voor werken bij de gemeente: een 7,5. Medewerkers die 6 tot 10 jaar in dienst zijn, zijn echter minder tevreden.

Meer in De Katwijksche Post van vandaag.

Uit de krant