Afbeelding
Foto: pr

Twee vertoningen Verhalenvangers Rijnsburg

Algemeen

In de Voorhof zijn er donderdag 9 februari twee films te zien van de Verhalenvangers. Eén vertoning vindt ’s avonds plaats. Die begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is men welkom. Daarnaast is er de gebruikelijke ochtendvoorstelling, die om 10.00 uur begint en waarbij de deur vanaf half tien open staat. Behalve de vertoning van de video zijn ook twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50. 

In maart zijn de Verhalenvangers vier jaar actief. Het initiatief heeft geleidelijk de vorm gekregen die het nu heeft. Karakteristieke Rijnsburgse personen, instellingen en bedrijven worden in een video voor het voetlicht gebracht. Hun aandeel in de geschiedenis kan zo worden gedeeld en voor het nageslacht worden bewaard. 

De Leeuw
De eerste voorstelling gaat over makelaarskantoor de Leeuw. Bijna iedere Rijnsburger kent wel het karakteristieke pand aan de Rijnsburgerweg dat jarenlang het gezicht van dit bedrijf bepaalde. Daar begon het echter niet. Zoals zovelen is ook dit bedrijf bescheiden begonnen. Rond 1951 begon Wim de Leeuw sr. een administratiekantoor vanuit het woonhuis van zijn moeder aan het Moleneind, waar hij en zijn vrouw inwoonden. Daar bleef het niet bij. Er werden verzekeringen aan toegevoegd en in 1961 kon hij in de krant melden dat hij ook makelaar was. Het gezin was inmiddels verhuisd naar de Rijnsburgerweg, waar het huis later plaatsmaakte voor een modern kantoorpand. Voor deze video is Wim de Leeuw jr. geïnterviewd.

Firma Bleichrodt
De avondvoorstelling is aan de firma Bleichrodt gewijd. Op 31 maart 1928 nam Nico Bleichrodt de manufacturenzaak van de weduwe G. Vletter over. Jarenlang was zijn modewinkel een begrip in Rijnsburg. Eerst gevestigd aan de Vliet, maar toen in 1964 de mogelijkheid van nieuw winkelcentrum zich aandiende werd de overstap naar de Hoftuin gemaakt. Zoon Hans nam in de loop van de tijd de zaak over, inmiddels is hij gepensioneerd. In de video vertelt Hans over de zaak en over zijn vader, die ook buiten het zakenleven een belangrijke rol in Rijnsburg heeft gespeeld.

Uit de krant